чернодробно заболяване

Черният дроб е най-голямата жлеза и вътрeшният орган с най-големи размери в човешкото тяло. Той участва в повече от 500 различни функции в организма – храносмилане, метаболизъм, депониране и съхранение на биологично активни съединения, неутрализиране на токсини и др.

Ако попитаме един обикновен човек какво уврежда черния дроб, почти сигурно е, че ще получим единичен отговор, който ще гласи – алкохолът. И отговорът ще бъде правилен, но алкохолът далеч не е единственият фактор, който сериозно уврежда черния дроб. Имайки предвид мащабната му функционалност и изпълняваните роли, много са факторите, които потенциално могат да го повредят. Ето кои са по-съществените от тях:

1. Алкохол. Редовната и прекомерна консумация на алкохол е най-разпространената причина за поява на чернодробно заболяване. Приемът и постъпването в организма на етанол „отвлича вниманието“ на черния дроб от другите му функции и го фокусира главно върху разграждането на етанола до по-малко токсични субстанции. Ефектът от спиртните напитки върху най-големия вътрешен орган в крайна сметка се изразява в появата на възпаления и развитието на стеатоза, цироза и чернодробна недостатъчност.

2. Затлъстяване. Хората с наднормено тегло обикновено имат повишени нива на телесни мазнини, които се натрупват избирателно около и във черния дроб, предизвиквайки заболяването, известно като мастен черен дроб – стеатоза.

3. Диабет. Той увеличава риска от поява на чернодробно заболяване с около 50 %. Хората с диабет, предизвикан от резистентност към инсулин, имат повишени нива на този хормон в кръвта, което отключва натрупването на мастни отлагания в коремната (абдоминална) област. Това кара черния дроб да отлага патологично мастна тъкан  вътре в себе си, което също води до стеатоза.

4. Висока консумация на сол. Това е една от широко известните причини за задържане на течности в организма и поява на високо кръвно налягане, но може да се превърне и в предпоставка за увреждане на черния дроб.

5. Пушене. Въпреки че цигареният дим не уврежда директно черния дроб, токсините, включени в състава му, увеличават оксидативния стрес, количеството на свободните радикали, оттам и риска от необратими промени в чернодробните клетки.

6. Прекомерна употреба на лекарства. Черният дроб е своеобразна лаборатория за обезвреждане на всички биологично активни съединения, попаднали в организма, а всяко лекарство – дори считаните за безобидни болкоуспокояващи, могат сериозно да затормозят и потиснат ефективността на този орган.

7. Пестициди и тежки метали. Плодовете, зеленчуците и много от другите храни, които консумираме, са богати на подобни компоненти, вследствие на препаратите, с които са третирани. Много от токсините не се неутрализират, а се натрупват в черния дроб през целия ни живот и водят до сериозни увреждания напред във времето.

Изброените до един са фактори, чието действие или е трудно, или дори невъзможно да избегнем Това налага постоянната нужда от полагане на грижи за поддържане и подкрепа на черния дроб. Той трудно може да се поддържа здрав без употребата на хепатопротективни средства, сред които най-активно се препоръчват хранителните добавки, съдържащи силимарин. Много хора с болен черен дроб са получили безценна подкрепа от приема на Хептен. Силимарин, като негова активна съставка, оказва подкрепа и защита на чернодробните клетки, а качеството на активната съставка и липсата на странични ефекти правят Хептен природен продукт без аналог сред хепатопротективните средства.

borola
Сподели: