повишени чернодробни ензими

Наличието на повишени чернодробни ензими се смята за един от показателите за проблеми с черния дроб. Т.е. когато е възпален, черният дроб освобождава по-голямо количество ензими от нормалното, наличието на които може да се установи с кръвен тест.
В предходната статия разгледахме първите пет най-често срещани здравословни състояния, които се свързват с високи нива на чернодробни ензими. В настоящата публикация ще разгледаме останалите пет.

Други 5 вероятни причини за повишени чернодробни ензими

6. Алфа-1 антитрипсинов дефицит

Това е генетично обусловено заболяване, което може да доведе както до увреждане на черния дроб, така и до увреждане на белите дробове. Алфа-1 антитрипсин представлява протеин, който се произвежда в черния дроб и предпазва белите дробове.
Когато този протеин не е в правилна форма, излишните му нива се натрупват в хепатоцитите и се стига до увреждане на чернодробната тъкан, а впоследствие – до повишени чернодробни ензими.

7. Мононуклеоза

Инфекциозно заболяване, причинено от вируса Epstein-Barr. Предава се основно чрез инфектирана слюнка, затова е познато и като „болест на целувката“.
Сред основните симптоми на мононуклеоза са силна умора, възпалено гърло, треска и подути лимфни възли. Усложненията могат да предизвикат уголемяване на далака и възпаление на черния дроб, заради което се установяват повишени нива на чернодробни ензими.

8. Цитомегаловирусна инфекция

Често срещана вирусна инфекция, за която е характерна липсата на особено изразена симптоматика. Разпространява се чрез контакт с телесни течности и при хора с отслабена имунна система този вирус може да доведе до увреждане на черния дроб или хепатит, което се изразява с повишени нива на чернодробни ензими.

9. Автоимунен хепатит

Това заболяване с автоимунен характер се отличава по това, че имунната система атакува черния дроб, което води до възпаление на органа. Наличието на автоимунен хепатит също се установява чрез кръвно изследване и повишени нива на чернодробни ензими.

10. Болест на Уилсън

Рядко наследствено заболяване, което засяга и черния дроб. Характеризира се с нарушение в медния метаболизъм. Излишните количества мед се натрупват в черния дроб, очите, мозъка и други органи. В резултат на това се наблюдават повишени нива на ензимите в черния дроб и по-специално на трансаминазите АСАТ и АЛАТ.

При наличие на повишени чернодробни ензими – нормализирайте нивата им по естествен начин!

Нормализиране на нивата им по естествен начин е напълно възможно. Това може да стане чрез следване на здравословен и щадящ здравето на черния дроб режим на хранене. Приемът на вещества с антиоксидантни свойства като допълнение към режима неутрализира действието на увреждащите агенти и възстановява нормалните функции на черния дроб. Такова средство е Хептен / Hepten®. Основната активна съставка силимарин се извлича от растението Бял трън и се отличава с мощния си антиоксидантен ефект и способността да неутрализира свободните радикали.
Хептен се прилага при редица чернодробни проблеми като подпомага детоксикацията на органа и регенерацията на чернодробните клетки.

borola
Сподели: