повишени чернодробни ензими

Един от най-важните органи за човешкото здраве е черният дроб. Той изпълнява важни за организма функции и затова е добре да полагаме специални грижи за неговото здраве.

Една от най-важните функции на черния дроб е да филтрира кръвта. Филтриращата и детоксикираща функция съдейства за метаболизиране на химикали и вредни вещества – отпадни продукти от телесните клетки или попаднали в организма от външната среда.

Когато черният дроб се увреди, общото здравословно състояние на човек се влошава. Наличието на повишени чернодробни ензими е сериозен индикатор за проблеми с черния дроб и увреждане на чернодробните клетки. Ето с кои здравословни състояния се свързва този проблем най-често:

10 от най-вероятните причини за повишени чернодробни ензими

1. Неалкохолна чернодробна стеатоза

С това наименование се означава анормална акумулация на мазнини в черния дроб при хора, които не консумират или консумират малки количества алкохол. Това е често срещано състояние и в голяма част от случаите не се наблюдават симптоми или усложнения. Но е една от най-честите причини за повишени чернодробни ензими.

2. Алкохолна стеатоза

Дължи се на увреждане на черния дроб вследствие на злоупотреба с алкохол. При метаболизиране на алкохола се образува токсичен химикал, наречен ацеталдехид. Учените са категорични, че това вещество нанася сериозни вреди на черния дроб. Алкохолната стеатоза се развива след години редовна консумация на алкохол.

3. Вирусен хепатит

Това е инфекциозно заболяване на черния дроб, което предизвиква възпаление на черния дроб и се причинява от вирус. Съществуват няколко вида вирусен хепатит, но сред най-често срещаните са A, B и C.
Възможно е вследствие на хроничен хепатит да се развие цироза и дори рак на черния дроб.

4. Медикаментозно увреждане на черния дроб

Повишаването на чернодробните ензими и увреждането на черния дроб нерядко се свързва с употребата на определени медикаменти. Обикновено такива средства са болкоуспокояващите, които се предлагат без рецепта, както и употребата на антибиотични средства. Състоянието при тези случаи се влошава в зависимост от приетата доза на медикаментите – т.е. колкото по-висока е дозата, толкова по-големи са щетите за черния дроб.

5. Хемохроматоза (повишено отлагане на желязо в черния дроб)

Хемохроматоза се смята за най-честата причина за претоварване на организма с желязо. Представлява наследствено нарушение на метаболизма на желязо. Излишното количество желязо се депозира в черния дроб, а това води до увреждане на органа. В резултат на това нивата на чернодробни ензими (особено AST и ALT) се повишават.

borola
Сподели: