Черният дроб

Черният дроб изпълнява изключително много и различни функции в организма. Каквото и да било увреждане на този орган, независимо поради каква причина, може да възпрепятства тези функции и да доведе до различни усложнения, засягащи целия организъм. Именно поради многостранната роля на черния дроб в тялото, заболяването на този орган се проявява по най-разнообразни начини.

Налице са симптоми, някои от които хората са склонни да пренебрегват и по никакъв начин да не ги свързват с черния си дроб. Ето на кои симптоми трябва да обръщате сериозно внимание, и които трябва да се възприемат като сигнал за заболяване на черния дроб:

1. Гадене и повръщане
Това са оплаквания, които придружават много заболявания, най-вече тези на стомашно-чревния тракт. В много случаи обаче увреждането на черния дроб и намаляването на функционалността му се проявява именно с такива оплаквания. Затова появата им би следвало да е сигнал за преглед на черния дроб.

2. Болка в дясното подребрие
Горната дясна част на коремната област е мястото, където е разположен черният дроб и всяка болка там, независимо дали при натиск или не, също е знак за евентуален чернодробен проблем.

3. Проблеми с храносмилането
Загубата на апетит, стомашните разстройства, болките и паренето в коремната област също се разглеждат като симптоми на чернодробно заболяване. Черният дроб е основен участник в храносмилането и всяко негово увреждане може да е причина за различни оплаквания, свързани с храненето.

4. Рязко отслабване
Загубата на апетит и нарушеното храносмилане, породени от чернодробно заболяване, често са придружени от метаболитни проблеми, които водят до внезапна и необяснима загуба на тегло.

5. Усещане за отпадналост и лесна уморяемост
Ако черният дроб не функционира нормално, настъпват проблеми с усвояването на хранителните вещества, приети с храната. Това компрометира енергийните нужди на тялото и болният не успява да се снабди с достатъчно енергия, което води до силна отпадналост и бърза загуба на силите.

6. Пожълтяване на кожата
Известното като жълтеница състояние е един от най-очевидните и показателни симптоми за увреждане на черния дроб.

Изброените симптоми изискват своевременна реакция и преглед за установяване състоянието на черния дроб и жлъчните пътища. Мерките, които се предприемат в такива случаи са свързани с подкрепяне и подпомагане функциите на черния дроб. Напълно безвредно и успешно това може да стане с приема на Хептен – продукт, който има жлъчегонен ефект и стимулира работата и възстановяването на черния дроб.

borola
Сподели: