високи чернодробни ензими

Здравето на черния дроб не бива да се подценява. Този орган извършва някои много важни за организма функции, без които не бихме могли да съществуваме.

Отговорностите на черния дроб са разнообразни – метаболизира витамини и хранителни вещества и ги превръща в енергия, неутрализира токсични вещества и ги извежда от организма, притежава уникална регенерираща функция, подпомага кръвосъсирването, а също така извършва и важна секреторна функция на хормони, белтъци и ензими. Наличието на високи чернодробни ензими обаче е индикация за възпаление или увреждане на чернодробните клетки и е препоръчително да се положат усилия за регулиране на нивата им.

Здравословни промени срещу високи чернодробни ензими

При увреждане или възпаление на чернодробните клетки се освобождават големи количества химикали, сред които и ензими, които преминават в кръвообращението. Чрез кръвен тест може да се установи дали имате високи чернодробни ензими. Ето някои мерки, които допринасят за номализиране на техните стойности.

Спиране консумацията на алкохол

При наличие на високи чернодробни ензими се затруднява функцията на черния дроб да метаболизира алкохола. Въздържането от алкохол в този случай съдейства за възстановяване функциите на черния дроб.

Ограничаване излагането на вредни вещества от околната среда

Токсичните вещества от заобикалящата ни среда предизвикват катастрофален ефект върху дейността на черния дроб. Такива могат да бъдат различни химикали от препаратите за почистване, продукти за лична хигиена, слънцезащитни лосиони, парфюми, дезинфектанти, изпарения от бои и лакове, цигарен дим, замърсеният въздух от използването на твърдо гориво за отопление – всички те могат да доведат до увреждане на черния дроб.

Ограничаване на преработените храни

Всички хранителни продукти, които съдържат големи количества рафинирана захар и сол вредят на черния дроб. Освен това те обикновено съдържат допълнително консерванти, оцветители, овкусители и всякакви вредни изкуствени добавки, които организмът разпознава като вредители и се опитва да ги изхвърли. Така допълнително се усложнява работата на черния дроб.

Детоксикация на черния дроб с природни средства

Някои билки притежават детоксикиращ за черния дроб ефект. Едно от най-използваните натурални средства за възстановяване функциите на черния дроб е билката Бял трън (Silybum marianum). Тя притежава доказан противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Благоприятният ефект се дължи на веществото силимарин, което се извлича от семената на Бял трън.

Висококачествен стандартизиран екстракт от Бял трън се съдържа в природния продукт Хептен / Hepten®.
Хептен се усвоява бързо и цялостно от организма и повлиява отлично хронични и остри проблеми с черния дроб, свързани с повишени чернодробни ензими.

borola
Сподели: