Метаболитно асоциирана чернодробна болест и безалкохолни!

метаболитно асоциирана чернодробна болест

Без значение дали съдържат захар, безалкохолните напитки увеличават риска от метаболитно асоциирано чернодробно заболяване. Това показва ново изследване на Университета Сучжоу в Китай. Резултатите са представени на годишната конференция на United European Gastroenterology (UEG) – водеща европейска организация за гастроентерология и хепатология – в Берлин.

Открийте повече интересни подробности от проучването в статията.

Консумация на подсладени и нискокалорични напитки – свързана с натрупване на чернодробни мазнини

Учените изследват връзката между подсладените и нискокалоричните напитки, и риска от метаболитно асоциирано чернодробно заболяване. Те проверяват и ефекта върху натрупването на чернодробни мазнини и смъртността, свързана с черния дроб.

За целта проследяват 123 788 участници от Биобанката на Обединеното кралство, които нямат чернодробно заболяване в началото на проучването. Консумацията на напитки е оценявана чрез повторни 24-часови анкети за хранителните навици.

Резултатите са недвусмислени. Консумацията на повече от 250 мл подсладени или нискокалорични напитки на ден увеличава риска от метаболитна чернодробна болест с 50–60%. През десетгодишното проследяване 1 178 участници са развили заболяването, а 108 са починали вследствие на чернодробни усложнения.

„Резултатите показват, че дори напитките с ниско съдържание на захар могат да влияят на чернодробното здраве. Тяхната роля в диетата трябва да се преосмисли, тъй като метаболитно асоциираната чернодробна болест се превръща в глобален здравен проблем“, коментира главният автор на изследването Лихе Лиу.

Микробиомът може да е ключът към чернодробните ефекти на сладките напитки

Лиу обяснява как черният дроб може да бъде увреден. „Захарта в подсладените напитки предизвиква бързи пикове на глюкоза и инсулин, насърчава наддаване на тегло и повишава нивата на пикочна киселина. Всичко това води до натрупване на мазнини в черния дроб. Напитките без захар, от своя страна, променят чревния микробиом, увеличават чувството на глад, засилват желанието за сладко и стимулират секрецията на инсулин“.

Специалистът препоръчва да се ограничат подсладените и напитките без захар. „Водата остава най-добрият избор – тя намалява метаболитното натоварване, предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб и хидратира организма,“ добавя Лиу.

Резултатите го потвърждават: замяната на всяка безалкохолна напитка с вода намалява риска от чернодробно метаболитно заболяване:

  • с 12,8% за подсладените напитки
  • с 15,2% за напитките с ниско съдържание на захар

В светлината на получените данни изследователите ще проучат как захарта и нейните заместители влияят на чернодробното здраве чрез чревния микробиом.

Ефективно решение при метаболитно асоциирана чернодробна болест

Специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват Хептен / Hepten® за забавяне прогресията на метаболитна чернодробна болест. Продуктът е мощен хепатопротектор с доказана природна формула. Активната съставка е силимарин (100 mg във всяка капсула) – вещество, извлечено от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). Силимаринът представлява смес от изомерни флавоноидни съединения: силибинин, силикристин и силидианин.

Регенеративният ефект върху хепатоцитите се дължи на стимулиране биосинтезата на структурни и функционални белтъци. Приемът активира специфичен ензим (РНК полимераза I) в ядрата на хепатоцитите. Това води до увеличаване на рибозомалния синтез на белтъчини и засилва регенеративните възможности на черния дроб. Продуктът е практически безопасен и с отлична поносимост. Подходящ е както за възрастни, така и за деца над 1 година.

Предлага се в аптеките и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Хептен е продукт на фирма БОРОЛА, която е създадена през 1996 г.

БОРОЛА е символ на доверие, безкомпромисно качество и цялостна грижа за здравето на потребителите.

Сподели: