алкохолна цироза

Проучване, публикувано в Журнала по Клинична Гастроентерология, доказва, че т.нар. алкохолна цироза е много по-разпространено заболяване, отколкото се предполагаше досега.

Като цироза се определя трайното и на практика необратимо увреждане на черния дроб. Цироза може да се развие като краен етап от прогресирането на други чернодробни заболявания – хепатит, стеатоза и др. В други случаи цирозата е резултат от продължителното и прекомерно натоварване на чернодробните функции.

Най-често в основата на това претоварване стоят злоупотребите с алкохол. Тогава увреждането на черния дроб се определя като алкохолна цироза.

Алкохолна цироза – симптоми

В началните стадии на цироза заболяването не проявява симптоматика. С напредване на чернодробното увреждане обаче оплакванията са факт. Най-показателните при алкохолна цироза симптоми включват:

  • жълтеница
  • гадене
  • тежест в коремната област
  • отоци по тялото
  • сърбеж по кожата

Тези оплаквания са пряко последствие от влошената функция на черния дроб. Той не успява да неутрализира натрупаните в тялото токсини, т.е. затруднява се естествената детоксикация на организма. При алкохолна цироза основна причина за интоксикацията на тялото са отпадните продукти от разграждането на етанола.

Разпространение на алкохолната цироза – официални данни

Американският Център по контрол и превенция на заболяванията прави първото по рода си проучване за разпространението на алкохолна цироза. Данните сочат, че алкохолна цироза е 12-тата причина за смърт сред населението на САЩ. Нещо повече, за възрастовата група 45-55 години, алкохолната цироза е 5-тата по важност причина за смърт и сред мъжете, и сред жените.

Досегашните предположения сочеха, че от алкохолна цироза в САЩ страдат около 400 хиляди души. Актуалните данни обаче доказват, че засегнатите са поне 650 хиляди. Това е неочаквана, но не и изненадваща бройка. Няма как да сме изненадани от големия брой на страдащите от това заболяване, защото трябва да имаме предвид 2 фактора:

  • употребата на алкохол в световен мащаб непрекъснато расте
  • профилактични грижи за черния дроб се полагат рядко и само при евентуално установено заболяване

Ключовият момент в превенцията и овладяването на алкохолната цироза

Препоръчително е за подобряване и поддържане на чернодробните функции да се разчита на качествени продукти като т.нар. хепатопротектори.

Водещ хепатопротективен продукт е Хептен / Hepten®, съдържащ висококачествен екстракт от Бял трън – силимарин. Приемът на Хептен е удачна мярка за овладяване на проблемите с черния дроб и за профилактиране на сериозните заболявания като алкохолна и други типове цироза.

 

borola
Сподели: