билки за пречистване на черния дроб

След празничния месец декември всички се нуждаем от доказани билки за пречистване на черния дроб. На кои лечебни растения можем да разчитаме за изпълнението на тази задача ще разкрием в редовете по-долу.

Ефективните билки за пречистване на черния дроб

Болдо (Peumus boldus)

Този вечнозелен храст произхожда от тихоокеанското крайбрежие на Чили. Често се използва като лечебна билка. Притежава свойството да стимулира производството на жлъчка и да пречиства черния дроб. Ползите от него не спират дотук! Болдо се използва и като противовъзпалително, обезболяващо и диуретично средство. Можем да се насладим на неговия ефекта, като го приемаме под формата на чай. Вкусът на топлата напитка е много приятен!

Куркума (Curcuma longa)

Куркумата играе важна роля в детоксикацията на черния дроб. За лечебни цели се използва коренът на това тревисто растение. Той е богат на куркуминуиди – вещества, със силно изразени хепатопротективни и детоксикиращи свойства.

Артишок (Cynara scolymus)

Въпреки че се възприема като зеленчук, артишокът всъщност е бодил, близък роднина на магарешкия трън. Той не само пречиства черния дроб, но и стимулира секрецията на жлъчка. В допълнение подпомага възстановяването на нормалната чернодробна функция след интоксикация и прекаран хепатит, цироза, жълтеница и други чернодробни проблеми. Благотворното му действие се дължи главно на антиоксиданта цинарин. Важно е да имаме предвид, че най-богати на това вещество са листата.

Ангелика (Angelica archangelica)

Популярно още като лечебна пищялка, това растение помага за пречистване на черния дроб след преяждане. Освен че детоксикира най-големият вътрешен орган, то действа противовъзпалително, спазмолитично и обезболяващо. Използва се при мигрена в резултат от претоварен черен дроб. За медицински цели се използват корените, по рядко листата и плодовете. Приема се под формата на отвара.

Бял трън (Silybum marianum) – първенец сред изброените билки за пречистване на черния дроб

Семената на белия трън са източник на силимарин – вещество с мощен детоксикиращ и хепатопротективен ефект. То има свойството да регенерира чернодробната тъкан при остър хепатит и да подпомага лечението на жълтеница.

Природен продукт с оптимално количество екстракт от семена на Бял трън – с най-голямо значение сред посочените билки за пречистване на черния дроб

Изключително високо количество стандартизиран екстракт от семена на Бял трън на пазара у нас се съдържат в Хептен / Hepten®®. Всяка капсула на този доказан хепатопротектор доставя на организма 125 mg екстракт на Sylibum marianum, което се равнява на 100 mg силимарин. Ето защо този природен продукт е идеален за детоксикация на черния дроб. Благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps), силимаринът в Хептен се усвоява бързо и цялостно от организма. Това е предпоставка за по-ефективно действие и по-добри резултати.

Хептен е напълно безопасен и има отлична поносимост. Не предизвиква нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за дълговременна употреба. Може да се приема както от възрастни, така и от деца. За оптимален ефект се препоръчва приемът да бъде минимум 3 месеца.

borola
Сподели: