увреждане на черния дроб

Увреждане на черния дроб е животозастрашаващо състояние, което продължава да причинява смъртни случаи и до днес. Официалната статистика сочи, че два пъти повече хора умират от чернодробни усложнения сега в сравнение отпреди 20 години. Факторите за това са много. Как да им противодействаме и да възвърнем здравето на черния дроб? Отговорите на тези въпроси ще разберем заедно още сега. Като за начало обаче нека си припомним защо е важно да осигурим комфорт на черния дроб.

Защо е жизненоважно да се грижим добре за черния дроб?

Черният дроб се нуждае от нашите грижи, тъй като изпълнява много важни функции:

Координиране на метаболизма

Черният дроб участва в преобразуването на захари в мазнини (липиди) и обратно. Част от мазнините се ползват за синтезата на холестерол и жлъчка, която подпомага усвояването на липиди и витамини в стомашно-чревния тракт.

Черният дроб регулира и високите нива на захари в кръвта.

Кръвта, богата на усвоени и всмукани в чревния тракт захари, първо преминава през черния дроб. Там захарите се конвертират в липиди. Те се транспортират в тялото, включени в състава на т. нар. „лош холестерол“. Именно липидите с ниска плътност се сочат като основна причина за запушване на кръвоносните съдове, атеросклероза и затлъстяване.

Детоксикация на тялото

Черният дроб поема токсичните продукти от кръвта и ги преобразува в неутрални съединения, удобни за изнасяне от организма.

Токсините могат да попаднат в черния дроб по два начина:

  • отвън – чрез всмукване от храната в червата
  • отвътре – дори някои естествени клетъчни продукти често са вредни и с токсичен ефект

Поради това кръвта първо се филтрира и прочиства в черния дроб, преди да се насочи към сърцето.

Още основни чернодробни функции

Други главни функции на черния дроб са свързани с:

  • изграждане на важни хормони, ензими и белтъци като тези, които отговарят за кръвосъсирването

Кои са основните причини за увреждане на черния дроб?

Черният дроб комбинира много активности с грижите за метаболизма и преработването на токсините. Затова е възможно да му нанесем непоправими вреди, претоварвайки го с продукти, чието обезвреждане го затормозява.

От гледна точка на метаболизма главното зло е приемът на ненужно високи дози сладки и мазни храни. Прекаляването с тях води до презапасяване на чернодробните клетки с мазнини, загубата на много клетъчни ресурси и смърт на хепатоцитите.

От гледна точка на обезвреждането на токсините пък, главната причина за увреждане на черния дроб е алкохолът. Също толкова вредни са лекарствените продукти, кофеинът и никотинът.

Какви биха могли да са последствията от увреждане на черния дроб и нарушение на чернодробната функция?

Увреденият черен дроб води до неконтролируемо излагане на действието на токсините.

Освен това черният дроб може да се увреди до такава степен, че да компрометира изцяло метаболизма. Болният черен дроб нито може да прочиства кръвта от излишните мазнини, нито да изгаря депонираните в неговите клетки липиди. Това крие риск от трупане на тегло, атеросклероза, сърдечни и мозъчни увреждания.

Кои симптоми подсказват за увреждане на черния дроб?

Трудно е да се определи дали човек страда от състояние, което засяга работата и здравето на черния дроб, освен ако то не е вече напреднало. Все пак има знаци, с които организмът алармира за чернодробно увреждане. Пример за такива са:

  • необосновано наддаване на тегло
  • трудности с отслабването
  • висок холестерол
  • жълтеница
  • замъглено съзнание
  • лесна умора
  • отпадналост
  • гадене

Макар и неспецифични тези признаци насочат към увреждане на черния дроб. Необходимо е да се пристъпи към активни грижи за оздравяване на черния дроб с цел преодоляване на щетите.

Ето как да се справим с увреждане на черния дроб!

Процесът на справяне с чернодробното увреждане обикновено започва с прекратяване приема на алкохол, кафе и цигари. Пристъпва се към увеличаване на физическата активност и повишаване консумацията на плодове и зеленчуци.

Силно препоръчително е тези навици да се комбинират с приема на природния продукт Хептен / Hepten®. Благотворното действие върху черния дроб се дължи на активната съставка силимарин. Това вещество е извлечено от семена на Бял трън и има силно изразени хепатопротективни свойства. Редица изследвания доказват, че повлиява добре чернодробните клетки, подпомага борбата с токсините и общата работа на черния дроб. Приеман редовно и продължително силимаринът в Хептен допринася за цялостното възстановяване на здравето и функцията на най-големия вътрешен орган.

Хептен е не само ефективен, но и безопасен. Има отлична поносимост и не води до нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

borola
Сподели: