болка в жлъчния мехур

Спазването на определени препоръки може да намали пристъпите на болка в жлъчния мехур. Този проблем обикновено възниква при продължително задържане на жлъчка в мехура, което провокира образуването на песъчинки и камъни поради високосолевия състав на жлъчния сок. Попадането на камъни в жлъчния канал води до запушване и блокиране на пътя на жлъчката към червата. Това причинява силна болка в горната част на корема, която понякога продължава с часове.

Препоръки при пристъп на болка в жлъчния мехур

Ако изпитвате болка в областта на жлъчния мехур е препоръчително да спите или лежите на лявата си страна. Тази поза позволява на мехурът свободно да се свива и разширява, докато запушването на жлъчния канал не премине. Респективно при появата на болка в тази област трябва да избягвате да лежите на дясната страна заради разположението на жлъчния мехур и черния дроб. Допълнителният натиск в дясно може да свие мехура и да затрудни преминаването на камъка, което влошава симптомите. Не се препоръчва и спането по корем.

Има и други методи за облекчаване при пристъп на болка вследствие запушен жлъчен канал. Това включва приложение на топъл компрес на болезненото място. За целта може да използвате бутилка с топла вода или нагревателна подложка. Подходящ е приемът на чай от мента, който успокоява спазмите на жлъчния мехур. Магнезият също се счита за добър помощник при спазъм, защото допринася за изпразване на мехура. Дефицитът на този минерал, от друга страна, повишава риска от камъни в жлъчката.

Натурални решения за превенция на проблеми с жлъчката

Съществуват естествени решения, които могат да бъдат приложени за предотвратяване на пристъпи на болка в жлъчния мехур. Това включва:

  • Здравословен хранителен режим
  • Редовна физическа активност

Небалансираното хранене и високият прием на рафинирана захар и мазнини могат да доведат до проблеми с жлъчката. За превенция на заболявания на жлъчния мехур се препоръчва придържане към диета, богата на фибри и с ниско съдържание на мазнини. Добре е да включите в менюто зеленолистни зеленчуци, ядки, кафяв ориз, пълнозърнести продукти, риба и цитрусови плодове.

Регулярната физическа активност намалява нивата на холестерол и предпазва от образуване на камъни в жлъчния мехур. Поддържането на здравословно тегло и спазването на тренировъчен режим намаляват честотата на болезнените пристъпи. За превенция на проблеми с жлъчката потърсете помощ от професионалист, който да ви насочи към подходящи за вас упражнения.

Бял трън – природно средство с безценни качества

Белият трън подпомага функциите на черния дроб и жлъчката, има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Приемът на силимарин (активното вещество, което се извлича от билката) спомага за намаляване на опасността от образуване на камъни в жлъчката. Напълно натурален, висококачествен екстракт от семената на Бял трън ще откриете в Хептен / Hepten®®. Този продукт е мощен хепатопротектор с доказано благоприятно действие върху черния дроб и жлъчния мехур. Предлага се под формата на течни капсули (Solucaps) за пълно усвояване на активната съставка (силимарин). Практически безвреден е и няма странични ефекти.

borola
Сподели: