какво вреди на жлъчката

Повечето хора не се замислят какво вреди на жлъчката. Започват да си задават въпроса, чак когато възникне проблем с жлъчния мехур. Истината е, че добрата осведоменост пази жлъчката здрава. В тази връзка, в следващите редове ще посочим какво да избягвате, за да не увредите жлъчката си.

Диета, богата на холестерол – ето какво вреди на жлъчката най-много

Камъни в жлъчката се образуват, когато едно от двете вещества – холестерол или жлъчният пигмент билирубин, се пренасити в жлъчката и се кристализира. Най-често за проблема е виновен холестеролът. Мастната субстанция лесно се натрупва в организма под влияние на високохолестеролна диета. За това за превенция на жлъчни и чернодробни проблеми е необходимо да се намали консумация на мазни и пържени храни.

Други храни, които се явяват рискови за жлъчни проблеми, са сладкишите, рафинираните бели храни (бял хляб, паста), сосовете.

Качване на много килограми

Качването на много излишни килограми е рисков фактор за образуване на камъни в жлъчката. Изследвания сочат, че хората с наднормено тегло и затлъстяване имат по-високи нива на холестерол в жлъчката. Както вече посочихме, восъчната субстанция е отговорна за формиране на жлъчни камъни. Хората със затлъстяване могат да имат и по-големи жлъчни мехури, които да не работят ефективно. Други проучвания показват, че хората с коремно затлъстяване е по-вероятно да развият жлъчно-каменна болест, отколкото тези с излишни мазнини около бедрата.

Рязко отслабване

Бързото сваляне на голямо количество килограми също не е полезно за жлъчката. При рязко отслабване в резултат на период на гладуване или недостатъчно хранене, черният дроб отделя голямо количество холестерол в жлъчката. Бързата загуба на килограми също така може да затрудни правилното дрениране на жлъчния мехур.

Това в никакъв случай обаче, не значи, че не бива да сваляте натрупаните излишни килограми с цел подобряване на здравето. Важно е отслабването да бъде контролиран процес, който да включва здравословни промени в навиците, пълноценно хранене и спорт.

Научихте какво вреди на жлъчката. Сега разберете и как да ѝ помогнете да бъде здрава и да работи ефективно

Проблемите с жлъчката са често срещани оплаквания, в основата на които не рядко стоят по-горе посочените причини. Терапевтичният подход включва установяване и овладяване на причините, и последваща промяна в ежедневните навици. Към необходимите промени спадат изготвяне на подходящ хранителен план и прием на природно средство в подкрепа на лечението. При жлъчни проблеми можете спокойно да се доверите на Хептен / Hepten®®.

Той представлява висококачествен природен продукт с благоприятно действие върху функциите на черния дроб и жлъчката. В съдържанието му се открива стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, като 100 mg силимарин. Активното вещество положително повлиява състава на жлъчката. Проявява жлъчкогонен ефект – стимулира отделянето и извеждането на жлъчния сок от жлъчния мехур, като така превентира образуването на камъни. Пречиства целия организъм от токсини, подпомага храносмилането и обмяната на веществата.

Продуктът е с доказана в клиничната практика ефективност. Напълно безопасен е при продължителна употреба.

borola
Сподели: