Въпроси за черния дроб

Въпроси за черния дроб и неговото състояние обикновено възникват, едва когато функцията му е нарушена и той не работи добре. В следващите редове споделяме най-важната информация за чернодробното здраве.

Каква е функцията на черния дроб?

Черният дроб е един от най-трудолюбивите органи в човешкото тяло и изпълнява редица функции. Той произвежда белтъци, хормони и ензими, включително жлъчен сок, пречиства кръвта от токсичните вещества, складира гликоген (основният резервен енергиен източник на организма), секретира кръвосъсирващи фактори. От всички изброени процеси, за които отговаря черният дроб, става ясно, че е невъзможно организмът да функционира без него. Добрата новина е, че този орган има невероятната способност да се регенерира, стига хроничните увреждания да не са в прекалено напреднал етап.

Отразява ли се наднорменото тегло върху чернодробното здраве?

За здрав черен дроб е важно Индексът на телесната маса да бъде в здравословни граници. Това може да се постигне чрез придържане към балансиран хранителен режим и редовна физическа активност. Хората с наднормено тегло или затлъстяване често са диагностицирани с неалкохолна чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб). Като основни причини за развитието й обикновено се посочват заседналият начин на живот, лошите хранителни навици и редовният прием на мазни и некачествени продукти.

Как алкохолът уврежда този орган? – един от най-често задаваните въпроси за черния дроб

Прекомерната употреба на алкохолни напитки е една от най-честите причини за увреждане на органа, защото води до разрушаване на чернодробните клетки. Последствията могат да бъдат цироза, алкохолен хепатит или развитие на злокачествено заболяване. Тъй като черният дроб преработва 90% от консумирания алкохол, когато приемаме повече, отколкото той може да обработи, останалото количество продължава да циркулира в кръвта.

Коя диета е подходяща за здрав черен дроб?

Ефектът, който оказва балансираното хранене върху чернодробната функция не е за подценяване. Здравословна е тази диета, която е с по-ниско съдържание на въглехидрати, мазнини, захар и сол, а вместо това включва повече плодове, зеленчуци и фибри. Този модел на хранене намалява метаболитната тежест върху черния дроб и улеснява изпълняваните от него функции. За здрав черен дроб е изключително важен и приемът на достатъчно вода.

След като отговорихме на тези важни въпроси за черния дроб, вижте доказано средство за противодействие на факторите, които го увреждат

Хептен / Hepten®® е мощен хепатопротектор, който осигурява пълна грижа за черния дроб. Това е възможно благодарение на активната съставка силимарин 100 mg, извлечена от семена на лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). Силимаринът неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на органа. Иновативната форма на течни капсули (Solucaps) осигурява цялостно и бързо усвояване от организма. Има отличен профил на безопасност, който гарантира продължителен прием без странични ефекти.

borola
Сподели: