грижа за черния дроб

Оказва се, че оптималната грижа за черния дроб включва редовно практикуване на физическа активност. В следващите редове споделяме повече за ползите от регулярното спортуване.

Каква е ролята на спорта, когато говорим за грижа за черния дроб

Затлъстяването може да е причина за натрупване на мазнини в чернодробните клетки, което води до възпаление и увреждане на околната тъкан. Излишните килограми могат да са причина и за инсулинова резистентност и неалкохолна стеатоза – омазняване на черния дроб. За щастие отслабването дава положителен резултат, когато говорим за състоянието на този орган. Упражненията от една страна са инструмент за трайно сбогуване с излишните килограми. От друга страна, резултати от проучвания показват, че както силовите, така и аеробните тренировки оказват пряк ефект при редуциране конкретно на чернодробната мазнина, дори и да няма драстично понижение в общите килограми. Изследване, проведено сред участници със затлъстяване, установява, че тези с ниска двигателна активност са по-предразположени към развитието на чернодробно заболяване в сравняване с участниците, които са физически активни, въпреки излишните килограми. Механизмите, чрез които спортът намалява чернодробните мазнини все още не са изяснени, но учени предполагат, че е в резултат от подобряване на инсулиновата резистентност.

Подходящи упражнения за здрав черен дроб

Както споменахме, всяка физическа активност е от полза за чернодробното здраве, стига да се практикува редовно и да е съобразена със здравословното състояние.

При практикуване на аеробни упражнения се подобрява насищането на кръвта с кислород. Кръвообращението се подобрява, което спомага за снабдяване на всички органи с кръв, включително и черния дроб. Кардио тренировките имат положителен ефект и по отношение на сърдечно-съдовата система.

Силовите тренировки пък са отличен начин за ефикасно горене на мазнини. Практикувани редовно, те забързват метаболизма, заздравяват мускулите и укрепват костите. Поддържането на опорно-двигателната система е изключително важно, тъй като чернодробните заболявания могат да повишат риска от остеопороза.

За добро чернодробно здраве се препоръчва още придържане към здравословен хранителен режим и прием на…

Хептен / Hepten®® – изцяло природен продукт с доказано действие. Той е изпитан в клиничната практика естествен хепатопротектор, който осигурява цялостна грижа за черния дроб. В състава му се открива висококачествен стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активното вещество действа, като неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на черния дроб. Иновативната форма на течни капсули (Solucaps) осигурява цялостно и бързо усвояване от организма. Има отличен профил на безопасност, който гарантира продължителен прием без странични ефекти.

borola
Сподели: