неалкохолна чернодробна стеатоза

Зелената средиземноморска диета, която е още по-богата на растителни храни от класическата версия, намалява наполовина симптомите на неалкохолна чернодробна стеатоза. Това установява проучване на изследователи от университета Бен-Гурион в Негев, Южен Израел, публикувано в сп. Gut.

Повече за положителния ефект на въпросната диета при пациенти с неалкохолна чернодробна стеатоза

Началото на 18-месечното изследване е поставено през 2017 г. в израелския Център за ядрени изследвания Негев (NNRC) в гр. Димона. Участие в него вземат 294 работници на 50-годишна възраст с абдоминално затлъстяване (натрупване на прекомерно количество мазнини в коремната област). Те са разделени на случаен принцип на три групи. Участниците от първата група се придържат към класическа здравословна диета. А тези от втората и третата – респективно към традиционна средиземноморска и зелена средиземноморска диета. В допълнение към хранителния режим всеки доброволец получава режим за физически упражнения и безплатна карта за фитнес зала. В началото и края на изследването се използва ядрено-магнитен резонанс за количествено определяне на мазнините в черния дроб на участниците.

Резултатите от сравнителния анализ показват, че…

Всеки един от трите хранителни режима води до намаляване на чернодробните мазнини. Зелената средиземноморска диета обаче е категоричен лидер в класацията с 39% понижение на чернодробните липиди. След нея се нарежда традиционната средиземноморска диета с -20% и накрая е класическата здравословна диета с -12%.

Учените обясняват положителния ефект на зелената средиземноморска диета с факта, че в нея:

  • се набляга на приема на водораслото манкай и на орехите, които са богати на специфични полифеноли
  • почти не присъстват червено и преработено месо

„Новата зелена средиземноморска диета е още по-добра от традиционната версия. По всички изглежда, че тя може да помогне на страдащите от неалкохолна стеатоза значително да подобрят състоянието на черния дроб“, обнадеждени са учените.

При неалкохолна чернодробна стеатоза специалистите у нас препоръчват диетата и физическите упражнения да се съчетаят с…

Хептен / Hepten®® – мощен хепатопротектор, който създава пълен комфорт за черния дроб. Продуктът е с изцяло природен състав. Активната съставка силимарин 100 mg е извлечена от семена на лековитото растение Бял трън (Silybum marianum).

Силимаринът е смес от изомерни флавоноиди (силибинин, силикристин и силидианин), които са подгрупа на полифенолните съединения. Освен че неутрализира свободните радикали, той повишава производството на глутатион от черния дроб и червата. Глутатионът на свой ред се използва за детоксикация на чернодробните клетки.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителен прием. Иновативната фармацевтична форма, в която се предлага – течни капсули (Solucaps), позволява цялостно и бързо усвояване от организма. Може да се използва както от възрастни, така и от малки деца.

borola
Сподели: