жлъчния мехур алкохол

Известно е, че прекомерната консумация на алкохол може сериозно да увреди здравето на черния дроб, но информацията за влиянието на спиртните напитки върху жлъчния мехур е по-оскъдна. В следващите редове споделяме какво ни е известно до момента.

Проучване за консумацията на алкохол и здравето на жлъчния мехур

Алкохолът е заклеймен като основен „враг“ на чернодробното здраве, но се оказва, че спиртните напитки, ако се консумират с норма, може да предотвратят образуването на камъни в жлъчката.

Това откриват учени при мащабен анализ на 24 изследвания, които разглеждат консумацията на алкохол и развитието на камъни в жлъчката. Към момента не е ясно как умерената употреба на спиртни напитки намалява образуването им. Една от теориите е, че алкохолът увеличава скоростта, с която жлъчният мехур се изпразва. Това намалява количеството жлъчен сок, който се задържа в мехура и предотвратява опасността от образуване на камъни. Но към момента няма доказателства, които да подкрепят тази хипотеза. Важно уточнение е, че под умерена консумация на алкохол се има предвид около 1 спиртна напитка на ден за дамите и две за мъжете.

Какви са причините за образуване на камъни в жлъчката?

Смята се, че причината за образуване на камъни в жлъчката е дисбаланс на химическите вещества в състава на жлъчната течност, която се намира в мехура. Предпоставки за това са:

  • Високи нива на холестерол в жлъчния сок
  • Високи нива на билирубин в жлъчния сок
  • Неуспешно изпразване на жлъчния мехур

Ако черният дроб произвежда повече холестерол, отколкото жлъчните сокове могат да преработят, е възможно образуването на камъни в мехура.

Билирубинът е вещество, което се произвежда в резултат на естествения разпад на червените кръвни клетки и се изхвърля от организма заедно с изпражненията. При някои състояния, като увреден черен дроб или заболявания на кръвта, е възможно организмът да произвежда повече билирубин, отколкото жлъчката може да преработи. В този случай се образуват камъни в жлъчния мехур.

За да функционира правилно, жлъчният мехур трябва да може да се изпразва регулярно от жлъчните сокове. Ако това не е възможно, жлъчката застоява, концентрацията й се променя и се развиват камъни в мехура.

Изцяло природен продукт, който се грижи за здравето на жлъчката и черния дроб

За по-добро здраве на жлъчката и черния дроб специалистите у нас препоръчват да се доверите на Хептен / Hepten®®. Мощният ефект на това натурално средство се дължи на активната съставка силимарин (екстракт от семена на Бял трън). Редовният прием на продукта спомага за:

  • Производството на жлъчен сок и храносмилателни ензими
  • Значително по-нисък риск от образуване на камъни в жлъчката
  • По-добро функциониране на жлъчката и черния дроб

Иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), спомага за по-бързо и цялостно усвояване от организма. Природният състав на продукта гарантира високият профил на безопасност. Има отлична поносимост, дори при дълговременна употреба.

borola
Сподели: