Консумация на алкохол – как влияе върху жлъчния мехур?

  1. жлъчния мехур алкохол

Известно е, че прекомерната консумация на алкохол може сериозно да увреди здравето на черния дроб, но информацията за влиянието на спиртните напитки върху жлъчния мехур е по-оскъдна. В следващите редове споделяме какво ни е известно до момента.

Проучване за консумацията на алкохол и здравето на жлъчния мехур

Алкохолът е заклеймен като основен „враг“ на чернодробното здраве, но се оказва, че спиртните напитки, ако се консумират с норма, може да предотвратят образуването на камъни в жлъчката.

Това откриват учени при мащабен анализ на 24 изследвания, които разглеждат консумацията на алкохол и развитието на камъни в жлъчката. Към момента не е ясно как умерената употреба на спиртни напитки намалява образуването им. Една от теориите е, че алкохолът увеличава скоростта, с която жлъчният мехур се изпразва. Това намалява количеството жлъчен сок, който се задържа в мехура и предотвратява опасността от образуване на камъни. Но към момента няма доказателства, които да подкрепят тази хипотеза. Важно уточнение е, че под умерена консумация на алкохол се има предвид около 1 спиртна напитка на ден за дамите и две за мъжете.

Какви са причините за образуване на камъни в жлъчката?

Смята се, че причината за образуване на камъни в жлъчката е дисбаланс на химическите вещества в състава на жлъчната течност, която се намира в мехура. Предпоставки за това са:

  • Високи нива на холестерол в жлъчния сок
  • Високи нива на билирубин в жлъчния сок
  • Неуспешно изпразване на жлъчния мехур

Ако черният дроб произвежда повече холестерол, отколкото жлъчните сокове могат да преработят, е възможно образуването на камъни в мехура.

Билирубинът е вещество, което се произвежда в резултат на естествения разпад на червените кръвни клетки и се изхвърля от организма заедно с изпражненията. При някои състояния, като увреден черен дроб или заболявания на кръвта, е възможно организмът да произвежда повече билирубин, отколкото жлъчката може да преработи. В този случай се образуват камъни в жлъчния мехур.

За да функционира правилно, жлъчният мехур трябва да може да се изпразва регулярно от жлъчните сокове. Ако това не е възможно, жлъчката застоява, концентрацията й се променя и се развиват камъни в мехура.

Изцяло природен продукт, който се грижи за здравето на жлъчката и черния дроб

За по-добро здраве на жлъчката и черния дроб специалистите у нас препоръчват да се доверите на Хептен/Hepten®. Мощният ефект на това натурално средство се дължи на активната съставка силимарин (екстракт от семена на Бял трън). Редовният прием на продукта спомага за:

  • Производството на жлъчен сок и храносмилателни ензими
  • Значително по-нисък риск от образуване на камъни в жлъчката
  • По-добро функциониране на жлъчката и черния дроб

Иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), спомага за по-бързо и цялостно усвояване от организма. Природният състав на продукта гарантира високият профил на безопасност. Има отлична поносимост, дори при дълговременна употреба.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари