светли изпражнения чернодробен проблем

Какви са причините за появата на светли изпражнения, за мнозина е тема табу, но те не бива да се пренебрегват, защото е възможно да са индикация за чернодробен проблем. Тъй като оцветяването на екскрементите дава важна информация за здравословното състояние на организма, в следващите редове споделяме полезна информация по темата.

Кога появата на светли изпражнения е свързана с чернодробен проблем?

Нормалният цвят на изпражненията е кафяв. Може да се каже, че той са дължи на разрушаването на червени кръвни клетки (еритроцити). Те живеят около 120 дни, след което биват унищожавани от макрофагите, а хемоглобинът в състава им се конвертира чрез съответните ензими до билирубин. Той се транспортира чрез кръвта до черния дроб. Една от функциите на този жизненоважен орган е да отделя жлъчен сок, в чийто състав попадат жлъчни соли, билирубин, холестерол, фосфолипиди, белтъци и др. Жлъчката на цвят е жълто-зелена. Бактериите, които обитават тънкото и дебелото черво превръщат билирубина в уробилиноген и стеркобилиноген, който се окислява до стеркобилин. Той придава кафявия цвят на изпражненията.

Този механизъм обяснява защо светлото оцветяване не екскрементите може да е свързано с нарушения във функцията на черния дроб. Причината е в липсата на билирубин, най-често породена от преустановено производство на жлъчка от черния дроб или прекъсване на връзката между жлъчните пътища и дванадесетопръстника. Хепатит, цироза или стеатоза на черния дроб и камъни в жлъчния канал са най-честите заболявания, които предизвикват светло оцветяване на фекалиите.

Други причини за поява на светли изпражнения

Промяната в обичайния цвят на екскрементите не винаги се дължи на здравословен проблем. Възможно е светлите изпражнения да са резултат от небалансирана диета с прекомерна консумация на мазнини. В този случай черният дроб не смогва със секрецията на жлъчка, необходима за преработването им. Това състояние е безобидно и се коригира с промени в хранителния режим. Приемът на хранителни добавки с калций също може да предизвика бледо оцветяване на изпражненията, подобни на глина. При провеждане на изследвания в образната диагностика понякога се използва бариева каша като контрастно вещество. Ако скоро сте се подлагали на подобен тест, е нормално изпражненията да имат светъл цвят, който се нормализира за няколко дни.

Ефективно средство от природата при симптоми на чернодробен проблем

За профилактика или в случай на чернодробен проблем Хептен / Hepten®® е удачно допълнение към назначената терапия. Този изцяло натурален хепатопротектор спомага за елиминиране на симптоматиката и осигурява пълен комфорт на черния дроб. Благотворният ефект на продукта върху чернодробното здраве се дължи на екстракта от семена на Бял трън – силимарин. Активната съставка подпомага детоксикацията, има жлъчкогонен ефект и действа благоприятно върху храносмилането.

Натуралният състав гарантира безопасността на продукта. Приемът му не крие риск за здравето и поносимостта е отлична при продължителна употреба. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

borola
Сподели: