здраве на черния дроб

Във времена на пандемия от коронавирус крехкото здраве на черния дроб е под заплаха. За щастие, следвайки 4 основни правила, можем успешно да го съхраним. Веднага разкриваме кои са те.

Ограничаване на алкохола

Днес това е валидно повече от всякога. Причината – алкохолната консумация значително се е увеличила по време на пандемията от ковид-19. Статистиката сочи, че в условията на социална изолация:

  • 20% от германците са започнали да приемат повече алкохол от обикновено
  • продажбите на бира в Испания са се покачили с близо 80 процента и то само за седмица
  • през юни 2020 г. продажбите на алкохол в САЩ извън местата за консумация бележат ръст с 21% в сравнение с юни 2019 г.

Проблемът е масов особено сред по-младите, които дори си организират онлайн партита през видео чат.

Ситуацията е притеснителна, защото, както е добре известно, алкохолът е един от най-големите врагове на черния дроб. Ето защо първото и най-важно правило за здрав черен дроб през ковид пандемията е да се ограничи алкохолът.

Придържане към здравословна диета и противодействие на заседналия начин на живот – 2 важни стъпки за по-добро здраве на черния дроб през пандемията

През пандемията много от нас, особено по-емоционалните, търсят утеха в храната. В комбинация със заседяването вкъщи, се създават „перфектни“ условия за напълняване. Отлагането на мазнини по корема и талията на свой ред увеличава риска от чернодробна стеатоза. За да се предотврати заболяването, е нужно да се премине към здравословна диета и активен начин на живот. Желателно е в ежедневното меню да има повече сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и полезни мазнини. За да се поддържа адекватно ниво на физическа активност, пък са необходими само 30 минути на ден, 5 пъти в седмицата.

Без излишен прием на лекарства

Свръхприемът на медикаменти не е проблем от вчера. В условията на нестихваща пандемия обаче той е актуален повече откогато и да било. Самолечението е в апогея си, а основен потърпевш от това е черният дроб. С оглед на казаното дотук не трябва да се приемат лекарства, които не са изписани от лекар.

Прием на силимарин – гаранция за отлично здраве на черния дроб през пандемията от ковид-19

Веществото силимарин е най-добрият защитник на черния дроб. Неговият благоприятен ефект върху чернодробното здраве е доказан от редица научни изследвания. Действието му е свързано с:

  • неутрализиране на свободните радикали
  • повишаване производството на глутатион от червата и черния дроб (глутатионът се използва за детоксикация на чернодробните клетки)
  • блокиране залавните места на токсините чрез промяна на мембраната на чернодробните клетки (хепатоцитите)
  • стимулиране биосинтезата на структурните и функционални белтъци и увеличаване регенеративните възможности на черния дроб

Оптимално количество силимарин от семена на лековитото растение Бял трън (Silybum marianum) се съдържат в Хептен / Hepten®®. Този висококачествен природен продукт осигурява цялостен комфорт на черния дроб и успешно се прилага при:

  • нарушени чернодробни функции
  • токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб
  • лошо храносмилане с установени чернодробни причини

Безопасен е и с добра поносимост дори при продължителен прием. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: