стеатоза на черен дроб

Стеатоза на черен дроб в комбинация със затлъстяване се свързва с по-висока опасност от тежко протичане на коронавирус (COVID-19). Това става ясно от проучване на британски пациенти с положителен тест за ковид.

Затлъстяването само по себе си НЕ увеличава риска от хоспитализация, но съчетано със стеатоза на черен дроб утроява риска от постъпване в болница

Това казва по време на Международния чернодробен конгрес (ILC) през 2020 г. Адриана Рока от Perspectum – компания за медицински изображения, основана от университета в Оксфорд.

От Perspectum анализират заболеваемостта от чернодробни заболявания във Великобритания. За да оценят характеристиката на чернодробното увреждане, те изследват данни от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на 41 791 души. Пациентите са включени в проучване за връзката между генетичния профил, физическите, биохимичните характеристики и честотата на разпространение на чернодробните заболявания.

931 от всички 41 791 души, подложени на ядрено-магнитен резонанс, са изследвани за коронавирус. 106 от тестваните са положителни, като 48 от тях са хоспитализирани. Прави впечатление, че приетите в болница са предимно мъже с висок индекс на телесна маса (ИТМ) и чернодробна стеатоза (чернодробни мазнини >5%). След групиране на данните според това дали чернодробните мазнини са под или над 10% и последващ анализ става ясно, че:

чернодробните мазнини ≥10% са рисков фактор за заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) и по-тежко протичане на инфекцията

Индексът на телесна маса (важен критерий за наднормено тегло и затлъстяване) е свързан с по-малък риск от разболяване и хоспитализация. Цифрите говорят повече от ясно – 1,04 е рискът от разболяване и 1,06 – от болнично лечение.

Многовариантният анализ показва, че:

  • хората със стеатоза (чернодробни мазнини >10%), но без затлъстяване, не са изложени на висок риск от тежко боледуване и хоспитализация
  • хората със стеатоза и затлъстяване са изложени на двойно по-голям риск от боледуване и тройно по-голям риск от хоспитализация сравнено с тези със затлъстяване без стеатоза

Природният начин за справяне със стеатоза на черен дроб

Овладяването на чернодробната стеатоза е важна крачка за намаляване на риска от разболяване и тежко притичане на коронавирус. С оглед на това специалисти по чернодробни заболявания у нас препоръчват своевременно да се пристъпи към приема на Хептен / Hepten®®. Това е изцяло природен продукт, който осигурява комфорт на черния дроб при възрастни и деца над 1 година. Благотворният му ефект върху чернодробното здраве се дължи на стандартизирания екстракт от Бял трън (Sylibum marianum), представляващ 100 mg силимарин. Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули) осигурява по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg, който е достъпен от всяка точка на страната.

borola
Сподели: