медикаментозен хепатит

Медикаментозният хепатит е форма на токсично увреждане на черния дроб, провокирано от невъзможността му да неутрализира успешно телесните токсини. При нормални условия черният ни дроб успешно елиминира отпадните продукти, отделени при дейността на телесните клетки. За развитие на медикаментозен хепатит допринасят най-вече отпадните продукти, получени при разграждането на токсичните за черния дроб вещества, постъпили отвън.

Медикаментозен хепатит

Причини. Трайна интоксикация на черния дроб и развитие на медикаментозен хепатит застрашава хората, които:

  • редовно пият лекарства
  • употребяват редовно хранителни добавки с неясен произход и качество
  • пренебрегват лекарските препоръки и не се придържат към предписаните лекарствени дози
  • лекуват се сами при поява на здравословни проблеми

Статистика. Според официални данни на Световната Здравна Организация, публикувани в американския Журнал по хепатология, около 20% от хората по света редовно пият медикаменти или хранителни добавки. Много по-голяма е бройката обаче на тези, които злоупотребяват с дозата или не спазват стриктно лекарските препоръки. Това поставя поне 20% от нас в риск от развитие на медикаментозен хепатит.

Предразполагащи фактори. Условията на живот днес допринасят много силно за повишаване риска от увреждане на черния дроб. Заседналият начин на живот, затлъстяването и неправилното хранене затормозяват функционалността на черния дроб. Те се посочват като основни предразполагащи фактори за развитие на медикаментозен хепатит. Редовният и особено неконтролиран прием на медикаменти е допълнителният фактор, който може да доведе до непоправимо увреждане на черния дроб.

Медикаментозен хепатит – профилактика

Основните условия за превенция на медикаментозното увреждане на черния дроб са 3:

  • да не се приемат самоцелно лекарства
  • хората, които се лекуват от хронични заболявания, трябва да спазват стриктно лекарските препоръки и да не превишават предписаните дози
  • да се полагат грижи за подпомагане функциите на черния дроб

Напълно безопасно средство за стимулиране дейността на черния дроб е силимаринът. Ползваният в медицинската практика силимарин се извлича от растението Бял трън.

Природният продукт Хептен / Hepten® съдържа висококачествен и стандартизиран екстракт от Бял трън с оптимални количества силимарин. Хептен е ефективен хепатопротектор, който подпомага лечението на всички болести на черния дроб и се приема изключително успешно като профилактично средство срещу тях.

 

borola
Сподели: