напитки полезни за черния дроб

Има напитки, полезни за черния дроб, които подпомагат функционирането на този жизненоважен орган, както и питиета, които го претоварват и компрометират чернодробното здраве. В следващите редове споделяме кои попадат в двете категории.

Напитки, полезни за черния дроб – ето кои са те

Напитките, които помагат за поддържане на чернодробното здраве под контрол са:

  • Вода
  • Прясно изцедени сокове
  • Кафе

Разбира се, на първо място е важно да споменем, че хидратацията на тялото е от съществено значение за правилното функциониране на редица жизненоважни органи, включително и черния дроб. Има предходни данни, че пиенето на достатъчно вода понижава телесното тегло, намалява приема на калории и увеличава окисляването на мазнините и изразходваната енергия от организма. Това провокира учените да проведат ново изследване относно приема на питейна вода и чернодробното здраве. Резултатите показват, че когато той е висок, рискът от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест е по-малък.

Друга напитка, която се свързва с безспорни ползи за здравето на черния дроб са прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове. Те съдържат полифеноли, които намаляват оксидативния стрес и предотвратяват развитието на мастна чернодробна болест. Проучвания показват, че хората, които пият сок от нар или портокал всеки ден в продължение на 12 седмици са имали подобрение в маркерите за чернодробната функция и общия антиоксидантен профил.

Има добри новини и за любителите на кафе. Оказва се, че напитката намалява риска от развитие на някои чернодробни заболявания. Проучване свързва консумацията на кофеиновата напитка по-конкретно с превенция на хронични чернодробни заболявания, мастни чернодробни заболявания, злокачествени образувания на черния дроб и летален изход от хронично чернодробно заболяване. Повече за изследването вижте тук.

А ето и кои са вредните напитки за черния дроб

  • Алкохол
  • Газирани напитки
  • Енергийни напитки

Една от основните функции на черния дроб е да разгражда токсините, включително тези, които попадат в организма при консумация на алкохол. Но ако редовно приемате повече спиртни напитки, отколкото този орган може да преработи, е възможно постепенно да настъпят необратими увреждания. В случая не е от значение дали предпочитате вино, уиски или бира, тъй като независимо от вида на алкохола, прекаляването с него крие сериозни рискове за здравето. За да предотвратите разрушаването на чернодробните клетки, което може да доведе до цироза, консумирайте спиртните напитки в норма. Това ще рече максимум по 1 алкохолно питие на ден за дамите и 2 за господата.

Включването на твърде много захар в менюто може да доведе до омазняване на черния дроб, което нарушава функционирането му. Освен със сладкишите е добре да се внимава с газираните напитки, които съдържат прекомерно количество захари. Това важи с пълна сила за хората с наднормено тегло или затлъстяване, тъй като излишните килограми са предпоставка за чернодробни проблеми.

За да „презаредят батериите“ някои хора разчитат на консумацията на енергийни напитки, но те също са опасни за чернодробното здраве. Комбинацията от прекомерни количества кофеин, захари, консерванти и изкуствени оцветители и аромати е пагубна за състоянието на този жизненоважен орган. За да бъдете бодри, е по-добре да заложите на достатъчно сън и някои освежаващи напитки като кафето и зеления чай в разумни количества.

За превенция и овладяване на чернодробни заболявания може да се доверите на природен хепатопротектор с доказано действие

Хептен / Hepten®® е висококачествено натурално средство, което се грижи за здравето на черния дроб. Продуктът съдържа оптимални количества силимарин, извлечен от лековитата билка Бял трън. Приемът му подпомага черния дроб в борбата с токсините и ускорява регенерацията на хепатоцитите. Прилага се успешно при нарушени чернодробни функции от токсични, възпалителни или метаболитни увреждания на органа, хранителни отравяния и жлъчни заболявания. Предимство на продукта е, че се усвоява бързо и цялостно от организма, благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps). Няма данни за противопоказания дори при дълговременна употреба.

borola
Сподели: