черен дроб кафе

Ново изследване предполага, че консумацията на кафе може да намали риска от заболявания на нашия черен дроб.

За мнозина кафето е любима напитка, незаменима част от ежедневието.

Ново мащабно проучване установява, че кафето намалява риска от хронични чернодробни заболявания, мастни чернодробни заболявания, злокачествени образувания на черния дроб и летален изход от хронично чернодробно заболяване.

Ползите са най-големи при консумация на 3-4 чаши кафе дневно, дори и да е безкофеиново. Кафето на зърна се оказва малко по-полезно от разтворимото.

Изследването е на университетите Саутхемптън и Единбург в Обединеното кралство и е публикувано в списание BMC Public Health.

Ползи от консумацията на кафе за нашия черен дроб според проучването

В световен мащаб чернодробните заболявания предизвикват смъртта на 2 милиона души годишно. Най-често срещаните причини са усложнения от цироза, вирусен хепатит и хепатоцелуларен карцином. Рисковите фактори за чернодробни заболявания включват консумация на алкохол, наднормено тегло и диабет.

Авторите на изследването анализират здравните данни на UK Biobank за 494 585 души, проследявайки ги за средно 10,7 години. 384 818 от тях консумират кафе, а 109 767 – не. Сред предпочитанията на тези, които пият кафе са кофеиново, безкофеиново, мляно и разтворимо. Рискът от развитие на хронични чернодробни заболявания за любителите на кафето е с 21% по-нисък, отколкото при участниците, които не консумират кафе. Вероятността от летален изход в следствие на чернодробно заболяване е с 49% по-ниска при пиещите кафе участници.

За хората, които са консумирали мляно кафе, резултатите са още по-положителни.

Доказани мерки в помощ на черния дроб

  • Поддържайте здравословно тегло – излишните килограми са честа причина за развитието на чернодробни заболявания. Препоръчително е да се спазва балансирана диета. Не се препоръчват и прекалено строгите хранителни режими, защото йо-йо ефектът след тях претоварва черния дроб.
  • Периодично прочиствайте черния си дроб – препоръчително е да си осигурявате периоди на въздържание от консумацията на алкохол и тютюнопушене. Така черният дроб ще има възможността да се очисти от натрупани продукти, които затрудняват функционирането му.
  • Практикувайте спорт – счита се, че тренировките, съчетани с подходяща диета намаляват значително риска от чернодробни заболявания. Спортът ни помага да поддържаме теглото си в норма и намалява количеството мазнини в черния дроб. За оптимални резултати се препоръчва ежеседмична умерена физическа активност.

Висококачествен природен продукт, който осигурява защита на черния дроб

Природите средства осигуряват цялостна и безопасна грижа за здравето на черния дроб. Именно такова средство е Хептен / Hepten®®. Той е изцяло природен хепатопротектор, който осигурява пълна грижа и защита на черния дроб. Това се дължи на висококачествен, стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, под формата на активното вещество силимарин. Тази съставка спомага за пречистване на черния дроб, регенериране на увредените чернодробни клетки и стимулиране растежа на нови клетки. Природният продукт помага за детоксикация на черния дроб и прочистване на организма от токсини. Съдейства за правилно функциониране на черния дроб и жлъчката. Има благоприятен ефект и върху храносмилането и метаболизма. Продуктът действа безотказно и без странични ефекти.

borola
Сподели: