наднормено тегло

Докато злоупотребите с алкохол традиционно се посочват като водеща причина за увреждане на черния дроб, напоследък все по-често се диагностицират чернодробни заболявания с неалкохолен произход. Именно те будят силна загриженост в наши дни, главно заради липсата на отчетлива симптоматика и поради все още слабата информираност на хората с тях.

През последните 20 години различни проучвания по света са показали, че хората с диабет или затлъстяване, както и тези с повишени нива на триглицериди в кръвта, много често се диагностицират и със стеатоза, без да са консумирали редовно алкохол преди това. Не алкохолната стеатоза е водещото по разпространение хронично чернодробно заболяване в наши дни. Тя се открива при повече от 60% от хората с диабет или наднормено тегло, а това са само официалните данни. Специалистите считат, че в действителност стеатозата е много по-широко разпространена сред страдащите от споменатите състояния.

Като основни причини за развитие на стеатоза обикновено се посочват заседналият начин на живот, лошите хранителни навици и редовният прием на мазни и некачествени храни. Сега след като е ясно, че диабетици и хора с наднормено тегло са силно предразположени към това състояние, на преден план излиза проблемът със слабата осведоменост относно разпознаването на болестта и предприемането на удачни мерки за нейното профилактиране или лечение. Хората от предразположените групи трябва да следят за дори леки симптоми и оплаквания като: усещане за тежест или болка вдясно под ребрата, гадене и позиви за повръщане, особено сутрин, намаляване на апетита и др. При наличие на подобни оплаквания, профилактичният преглед е наложителен с цел поддържане на здравето на черния дроб.

За диабетици и хора с наднормено тегло, както и за всеки, чийто черен дроб се нуждае от допълнителен комфорт, на разположение е природния продукт Хептен. С негова помощ черният дроб много успешно поддържа активността си или възстановява своите функции след период на системно претоварване.

borola
Сподели: