омазнен черен дроб генетична предразположеност

Резултати от ново изследване показват, че един от рисковите фактори за омазнен черен дроб (неалкохолна стеатоза) е наличието на генетична предразположеност. Този жизненоважен орган изпълнява редица функции – разгражда вредните токсини, участва в синтеза на холестерол, протеини и жлъчен сок, а също складира витамини, минерали, мастни киселини и въглехидрати. Неалкохолната мастна чернодробна болест е коварна, защото началните фази обикновено протичат без ясно проявени симптоми. В следващите редове споделяме повече за проблема и ролята на генетиката за развитието на неалкохолна стеатоза.

Неалкохолна мастна чернодробна болест – какви са последиците за организма?

Неалкохолната мастна чернодробна болест засяга както възрастни, така и деца, като данните сочат че около 20% от световното население страда от този проблем. Първоначално заболяването е с обратим характер, но ако не се овладее своевременно, преминава в необратима фаза. Първият етап на неалкохолната стеатоза се характеризира с прекомерно натрупване на липиди в черния дроб. В последствие се наблюдава възпаление на чернодробните клетки (хепатоцити). В напреднал стадий болестта е необратима и може да доведе до развитие на цироза или злокачествено заболяване на черния дроб.

Генетична предразположеност – рисков фактор за омазнен черен дроб

Изследователски екип проучва каква е ролята на генетиката за развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест, с идеята да се подобри разбирането за превенция и лечение. За целта учените анализират вариации в генома на 8 434 души с неалкохолна мастна чернодробна болест от 4 държави – Естония, САЩ, Финландия и Обединеното кралство. След това ги сравняват със здравните данни на 770 180 души, които не страдат от заболяването. Резултатите показват, че омазняването на черния дроб е свързано с повишена чувствителност на специфичен LPL ген. Той кодира ензим, наречен липопротеин липаза, който е от ключово значение за съхранението на липиди в мастната тъкан. Нарушената активност на LPL гена увеличава опасността от отлагане на липиди в други части от тялото, например в черния дроб.

Изследователите предполагат, че разпределението на мазнините в тялото при хора със затлъстяване и наднормено тегло също е от значение за развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест. Според предварителни данни, които към момента подлежат на проверка, по-голямата обиколка на талията е рисков фактор за омазняване на черния дроб, независимо от индекса на телесна маса (ИТМ).

Природно средство за профилактика и овладяване на неалкохолна мастна чернодробна болест

Специалистите у нас препоръчват изцяло натурален продукт за превенция на неалкохолна стеатоза или като допълващо средство към назначената терапия за лечение на заболяването. Хептен / Hepten®® е мощно средство за пречистване на черния дроб, възстановяване на правилните му функции и поддържане на добро здраве. Високата ефективност на продукта се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от популярната лековита билка Бял трън. Приемът на природния хепатопротектор спомага за регенериране на чернодробните клетки, по-добра обмяна на веществата, храносмилането и функционирането на жлъчката. Продуктът се усвоява бързо и цялостно от организма, като за максимални резултати се препоръчва дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Сподели: