полезни храни черен дроб

Важно е да се приемат полезни храни и напитки за здрав черен дроб, защото този орган действа като естествен „филтър“ на тялото. Той изпълнява редица жизненоважни функции, включително да разгражда вредните вещества и токсини, които попадат в организма. Сред другите основни задачи на черния дроб са производството на холестерол, протеини и жлъчка, както и складирането на витамини, минерали, мастни киселини и въглехидрати.

Полезни храни за здрав черен дроб

От казаното до тук става ясно, че ежедневното натоварване върху този жизненоважен орган е голямо. Въпреки уникалната му способност да се регенерира, за да се радваме на добро чернодробно здраве, е добре да включим определени храни и напитки в менюто си.

Овесени ядки – задължително присъстват в списъка с полезни храни за здрав черен дроб

Присъствието на фибри в диетата подпомага храносмилането. А овесът оказва благоприятно действие и върху функцията на черния дроб, благодарение на специалните съединения, бета-глюкани, които се откриват в състава му. Според проучване от 2017 г. бета-глюканите помагат за модулиране на имунната система, намаляват възпалението и са особено полезни в борбата със затлъстяването. Изследването открива още, че бета-глюканите от овес намаляват количеството мазнини, съхранявани в черния дроб при мишки. Но са необходими още проучвания върху хора, които да потвърдят тези способности на биологично активното вещество.

Мазна риба

Ползите от консумацията на мазна риба за организма се дължа на омега-3 мастните киселини, които съдържа. Изследвания доказват тяхната ефективност за поддържане стойностите на чернодробните ензими в норма, предотвратяване натрупването на мазнини в този жизненоважен орган и подобряване на инсулиновата резистентност. Приемът на омега-3 мастни киселини се свързва с по-ниски нива на възпаление в организма и по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Броколи

Консумацията на този зеленчук присъства в голяма част от програмите за пречистване на черния дроб. Причината е високото съдържание на сяра, която значително подпомага втората фаза на чернодробната детоксикация. Препоръчително е броколите да се приготвят на пара, защото този метод запазва полезните хранителни вещества.

Към споменатите полезни храни за здрав черен дроб може да добавим и една напитка

Кафето е любима напитка за мнозина, която се свързва с редица ползи за черния дроб. Смята се, че кофеинът предотвратява натрупването на мазнини и повишава защитните антиоксиданти в черния дроб, като глутатион. Също така редовната консумация на кафе намалява възпалението в организма.

Прием на изцяло природен продукт за здрав черен дроб – перфектно допълнение към изброените полезни храни и напитки

Специалистите у нас препоръчват прием на изцяло природен продукт за профилактика или в случай на чернодробен проблем. Хептен / Hepten®® е натурален хепатопротектор, който осигурява цялостна грижа за черния дроб. Приемът му подпомага детоксикацията и ускорява регенерацията на хепатоцитите (чернодробни клетки). Това действие се постига благодарение на активната съставка силимарин, извлечена от семена на Бял трън. Продуктът се дозира по 1 капсула до 3 пъти дневно. Подходящ е за продължителен прием и има висок профил на безопасност.

borola
Сподели: