омазняване на черния дроб

Неалкохолна стеатоза или омазняване на черния дроб е едно от най-честите чернодробни заболявания. То може да се срещне и при двата пола, при младите (по-често мъжете) и възрастните, както и при децата. Кои са главните причини за омазняване на черния дроб – научете в следващите редове.

В Северна Америка и Европа омазняване на черния дроб се наблюдава при 20-30% от хората

Заболяването е в тясна зависимост от захарния диабет и затлъстяването. Според специалисти, омазняване на черния дроб се наблюдава в най-висока степен при хора, които страдат от затлъстяване в коремната област. Също така и при хора с метаболитен синдром, повишени нива на триглицеридите и диабет от втори тип.

Появата на омазняване на черния дроб е свързана с множество промени в организма на засегнатия. Наблюдават се повишено количество на триглицериди в клетките на черния дроб, възпаление на органа, в някои случаи съпътствани от цироза и фиброза.

Кои причини провокират омазняване на черния дроб?

  • хранителни
  • токсични
  • медикаментозни
  • вродени метаболитни дефекти
  • инсулинова резистентност

Заседналият начин на живот допринася за омазняване на черния дроб

Когато водим такъв начин на живот, организмът се намира продължително време във фаза „почивка“. Дейностите, които тялото извършва имат слабо влияние върху изразходването на енергия и организмът не се стимулира да излезе от състоянието.

Според съвременните схващания в научните среди, заседналият начин на живот е в пряка връзка с опасността от поява на неалкохолна стеатоза. Дори се счита, че натоварванията на организма и фитнес тренировките не могат да намалят пагубния му ефект, ако се извършват нерегулярно.

Проучвания показват, че средностатистическият работещ човек в наши дни прекарва повече от 60% от деня си в седнало положение

Проведено е чернодробно изследване в Южна Корея сред близо 150 хиляди мъже и жени на средна възраст, в добро състояние, с нормално тегло и нормален индекс на телесна маса. Установен е изненадващ резултат. Почти половината от тях – 40%, били диагностицирани с мастен черен дроб – неалкохолна стеатоза. Общото между тях, освен изброените признаци, било и това, че много рядко консумирали алкохол. По-важното е, че изследваните работели в сферата на интернет и телевизионната търговия, т.е. почти не ставали от стола си на работното място.

Водещите здравни организации препоръчват воденето на физически активен живот и натоварването на организма с упражнения и тренировки за общо поне 3 часа седмично. Всички тези промени към здравословен начин на живот понижават риска от развитие на неалкохолна стеатоза.

Омазняване на черния дроб вследствие на наднормено тегло и затлъстяване

Група учени провели тримесечно проучване с участието на 50 мъже и жени, разделени на две групи, според теглото си. В периода на изследването, жените консумирали по чаша вино, а мъжете по две чаши дневно. Преди и след началото на проучването участниците преминали през изследване за установяване на мастното съдържание в черния им дроб. Като краен резултат, след три месеца е отбелязано, че при хората с нормално тегло не е отчетена промяна на чернодробното състояние. При тези с наднормено тегло е установено завишено количество на мастните отлагания в черния дроб. Това е насочило учените към заключението, че затлъстяването е сериозен предразполагащ фактор за развитието на стеатоза.

Специалистите препоръчват водене на активен начин живот като мярка за избягване на затлъстяването и неговите усложнения като омазняване на черния дроб. Те не отричат напълно умерената консумация на алкохол, стига да се полагат достатъчни грижи за поддържане функционалността на черния дроб.

Специална грижа за осигуряване на комфорт за черния дроб

За профилактика или поддържащо лечение на омазняване на черния дроб, специалистите съветват да се води здравословен начин на живот. Изключително уместна и същевременно безопасна е и продължителната употреба на природни хепатопротектори.

За максимален комфорт на черния дроб се препоръчва приемът на Хептен / Hepten®. Активната съставка на продукта е екстракт от семена на Бял трън. Хептен действа детоксикиращо на черния дроб, съдейства за възстановяване на хепатоцитите и спомага за пречистване на организма от токсини. Има още жлъчкогонен ефект, подпомага доброто храносмилане и обмяната на веществата. Хептен се препоръчва при нарушени чернодробни функции, токсични и метаболитни увреждания, различни отравяния и дисфункция на жлъчката.

Хептен се предлага под формата на течни капсули (Solucaps) за бързо и цялостно усвояване от организма. Дозира се по 1 капсула, до 3 пъти дневно след хранене, и няма странични действия.

borola
Сподели: