Пречистване на черния дроб

Пречистването на черния дроб е тема, на която са посветени изключително много проучвания и която все още е плод на различни тълкувания. Според някои специалисти успешното пречистване на черния дроб изисква периодична диета с избягване консумацията на определени продукти. Според други – за успешното си пречистване черният дроб се нуждае от специфично подхранване с полезни за дейността му продукти.

Едно е сигурно – черният дроб участва в редица жизнени процеси, някои от които се активизират при “полезно гладуване”, а други изискват непрекъснато постъпване на определени хранителни вещества. Затова най-успешно пречистване на черния дроб се постига с подпомагане на дейността му и стимулиране на естествените му регенеративни способности.

Пречистване на черния дроб – храни, които да ограничим

Проучванията показват, че ефектът на захарните изделия върху черния дроб е съпоставим с този на алкохола. Същото важи и за много солените продукти. Храните, богати на захар и сол, особено изкуствено подсладените или подсолени продукти, натоварват черния дроб. За да неутрализира опасните им съставки, той забавя участието си в общите детоксикационни процеси в тялото. Това води до натрупване на токсини в чернодробната тъкан (паренхим) и затруднява пречистването на органа.

Пречистването на черния дроб се забавя и при прекомерна или редовна консумация на продукти като:

  • тлъсти меса, богати на наситени мазнини
  • полуфабрикати, богати на трансмазнини
  • пълномаслени млечни продукти
  • тестени изделия

Пречистване на черния дроб – храни за консумация

Пречистването на черния дроб изисква повишена консумация на:

  • пълнозърнести продукти и такива, богати на фибри
  • крехки меса
  • риба
  • пресни плодове и зеленчуци

Тези продукти се усвояват по-лесно и не натоварват черния дроб. Това му дава възможност да насочи целия си капацитет към основната си функция – неутрализиране на токсините, натрупани в паренхима или циркулиращи с кръвта. Процесът се означава като детоксикация.

Допълнителна подкрепа при пречистване на черния дроб

Отдавна е известно полезното действие на билката Бял трън върху защитата и стимулирането на чернодробните функции. Мощният хепатопротективен ефект на екстракта от Бял трън се дължи на съдържащия се в него силимарин. Той подпомага изграждането на важни структурни компоненти на чернодробните клетки и ускорява процеса на регенерацията им. Висококачествен екстракт от Бял трън със стандартизирано съдържание на силимарин е включен в състава на природния продукт Хептен / Hepten®.

Хептен е идеално средство за подпомагане на черния дроб в процеса на неговото пречистване. Независимо дали се придържате към определена диета за черния дроб или разчитате на други методи за неговото пречистване, включвайки и приема на Хептен, вие ще осигурите оптимален комфорт за черния дроб и ще подобрите позитивните резултати.

borola
Сподели: