диета за черен дроб

Пресоването на маслини и извличането на зехтин е дейност, стара почти колко цивилизацията ни. Разпространението на зехтина днес е почти повсеместно, което улеснява много хора в стремежа им да се ползват от безспорните ползи от него. Продукти със зехтин и лимон отдавна се ползват като част от т.нар. природна козметика за подобряване вида на кожата и косата. От друга страна, хората, разчитащи на природната медицина, са запознати с ползите от приема на малко количество зехтин на гладно при лечение на много заболявания. В тази публикация ще разгледаме още една възможност, която зехтинът ни дава. Ще изясним защо е препоръчително той да се включва във всяка здравословна диета за черен дроб. Ще посочим и как зехтинът допринася за прочистване на черния дроб и помага за овладяване на стеатоза и възпаление на черния дроб.

Защо да изхвърлите наситените и трансмазнините от своята диета за черен дроб?

Още през 2007 г. в свое изследване университетът в Оксфорд обръща внимание на глобалната епидемия от затлъстяване сред деца и възрастни. В това изследване се подчертава ключовата роля на нарастващата консумация на полуфабрикати и на фаст фууд храните, богати на наситени мастни киселини и трансмазнини. Тези продукти повишават драстично липидния профил на кръвта и водят до повишен холестерол и високи триглицериди.

Високият липиден профил допринася за развитие на възпалителни процеси в организма, а черният дроб е сред най-застрашените органи. Затова редовната консумация на наситени и трансмазнини се счита за главна причина за поява на възпаление на черния дроб (хепатит), стеатоза (омазнен черен дроб), хепатомегалия (увеличен черен дроб) и др.

Защо да включите зехтин към диетата за черен дроб?

Зехтинът редуцира нивата на цитокините (провъзпалителни фактори) в кръвта и така забавя прогресията на възпалението на черния дроб. Този ефект се дължи на ненаситените мастни киселин, на които е богат зехтинът. Те допринасят за извеждане на натрупаните излишни мазнини в чернодробните клетки. Така повишават ефекта от специфичната диета за черен дроб, която се назначава за справяне със стеатоза, хепатит и други чернодробни заболявания.

На коя хранителна добавка да разчитате при проблеми с черния дроб?

Диетата е средство, с което да улесните справянето с различни чернодробни заболявания, но само по себе си това не е достатъчно за окончателно преодоляване на проблемите с черния дроб. За тази цел е необходимо да се разчита и на прием на допълнителни хепатопротектори. Отдавна е известно положителното влияние на силимарин (екстракт от бял трън) върху чернодробните функции. За успешно справяне при проблеми с черния дроб може да се разчита на природния продукт Хептен / Hepten®, в чийто състав е включен стандартизиран висококачествен екстракт от бял трън.

 

borola
Сподели: