причина за омазнен черен дроб

Учени от институтa за здравни изследвания „Валдесиля“ (IDIVAL) в гр. Сантандер откриха нова причина за омазнен черен дроб (неалкохолна стеатоза). От изследване, публикувано в Journal of Hepatology, става ясно, че ниският магнезий в организма е рисков фактор за поява на коварното заболяване. Откритието отваря нови възможности за диагностика и лечение на болестта.

Проучването, което открива нова причина за омазнен черен дроб, е сред истински значимите по темата

То е ръководено от:

  • Център за съвместни изследвания в областта на биологичните науки (CIC bioGUNE) в провинция Биская с главен изследовател Малу Мартинес Чантар
  • Център за биомедицински изследвания на чернодробни и храносмилателни заболявания (CIBERehd) в Мадрид
  • д-р Хорхе Симон – водещ автор на статията за откритието

Изследователите наблюдават по-висока експресия на белтък CNNM4, който транспортира магнезий от черния дроб, в организма на пациенти с неалкохолна стеатозна болест. Това им дава основание да заключат, че:

  • въпросният белтък е отговорен за дисбаланса в мегнезиевите нива, който на свой ред завършва с появата на стеатоза
    „Пациентите със стеатозна болест имат нарушен механизъм за транспорт на магнезий. Това повишава уязвимостта на черния дроб към възпалителни процеси, развитие на фиброза и отлагане на мазнини“, казва Мартинес Чантар.

Наблюденията на учените отварят нов терапевтичен прозорец за лечение на стеатоза

Благодарение на технологията GalNac-RNA, разработена за специфична регулация на CNNM4 от биотехнологичната компания Silence Therapeutics, изследователите атакуват болестта. Създадената от компанията молекула GalNac-siRNA CNNM4 показва обнадеждаващи резултати срещу неалкохолен стеатохепатит в предклинични модели.

Учените не пропускат да изразят загрижеността си от недостатъчния прием на магнезий в последните години. Те цитират данни от Национално проучване за здравни и хранителни изследвания (NHANES). То се основава на голяма извадка от населението на САЩ и показва, че 79% от възрастните американски граждани не приемат препоръчителната дневна доза магнезий.

Изследователите приканват да се приемат храни, чрез които да се набавя нужното количество от жизненоважния минерал. Такива са повечето зеленчуци, бобовите растения (грах, фасул), ядките, морските дарове и подправките.

След новата причина за омазнен черен дроб идва ред на доказаното и достъпно лечение на чернодробното заболяване

Хептен / Hepten®® е мощно хепатопротективно средство, което осигурява пълен комфорт на черния дроб. То може да се използва както самостоятелно, така и като допълнение към назначената терапия. Положителният ефект на продукта върху чернодробните функции се дължи на активната съставка силимарин. Тя е извлечена от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum), известно с благоприятното си въздействие при чернодробни и жлъчни заболявания.

Силимаринът в продукта повишава производството на глутатион от черния дроб и червата, който се използва за детоксикация на чернодробните клетки. Ефективността на активната съставка е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват нейното по-бързо и цялостно усвояване от организма.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителен прием.

borola
Сподели: