силимарин черен дроб

Силимарин, веществото извлечено от растението Бял трън, е с признати лечебни свойства за поддържане на здрав черен дроб. Повече за фармакологичните характеристики на силимарина разкрива изследване на германските учени Антон Гилесен и Хартмут Х. Ж. Шмид.

Антиоксидантни активности на силимарин – сред най-важните за здрав черен дроб

Производството на реактивни кислородни радикали е естествена последица от биохимичните реакции, които протичат в черния дроб. Инсулиновата резистентност и излагането на голямо количество токсини водят до абнормално производство на реактивни кислородни радикали. Това може да изчерпи и ендогенните антиоксиданти. Последващият дисбаланс, породен от големите количества реактивни радикали, които не се неутрализират от ендогенни антиоксиданти, създава т.н. оксидативен стрес. Той присъства в патогенезата на различни чернодробни заболявания.

Силимаринът проявява значителни антиоксидантни качества, като се счита, че „поглъща” реактивните радикали. Той може да увеличи и синтеза на глутатион в черния дроб, което допринася за повишаване на неговия антиоксидантен капацитет в чернодробната тъкан.

Силимаринът стабилизира мембранната пропускливост, като по този начин помага на черния дроб да поддържа свои нива на защитния антиоксидант глутатион. Също така предпазва органа от токсично увреждане. В състояние е да намали клетъчното усвояване на ксенобиотици, включително отрови от гъби, като блокира транспортиращите органични йони на повърхността на чернодробните клетки (хепатоцити).

Противовъзпалителни свойства

Хроничното възпаление в черния дроб се свързва с прогресиране на чернодробната фиброза и развитие на цироза. Оксидативният стрес може да бъде скритият механизъм за възникване и прогресиране на възпалението при много чернодробни заболявания. В тази връзка, има все повече научни доказателства, които демонстрират цялостно инхибиране (потискане) от силимарин на възпалителни метаболити и медиатори. Последните играят съществени роли в регулиране на възпалителните сигнални пътища в черния дроб. Някои медиатори (като NF-kB) се активират почти при всяко чернодробно заболяване.

Антифибротични ефекти

Чернодробната фиброгенеза, която е резултат от хронично увреждане на чернодробната тъкан, се характеризира с активиране на специфични чернодробни стелатни клетки. Те се развиват в миофибробласти, които са отговорни за отлагане на колагенови влакна, водещи до чернодробна цироза. В in vitro модел на човешка чернодробна фиброгенеза, силимаринът демонстрира антифиброгенни свойства.

Модулация на инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е широко призната като ключов механизъм в патогенезата на неалкохолна чернодробна стеатоза. При изследване на неалкохолна стеатозна болест при животински модел (плъх), силибининът (изомер на силимарин) подобрява инсулиновата резистентност. Това става чрез намаляване на висцералното затлъстяване, засилване на липолизата и инхибиране на глюконеогенезата.

Висококачествен природен продукт със силимарин за поддържане на здрав черен дроб

Разкрихме значимите действия на силимарина в подкрепа на черния дроб. Сега насочваме вниманието ви към Хептен / Hepten®® – природно средство, чрез което да си набавите нужните количества висококачествен силимарин. Продуктът съдържа чист стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активното вещество се усвоява пълно и бързо от организма, защото се намира във високотехнологичната форма течни капсули (Solucaps).

Благодарение на силимарина в състава си, продуктът проявява следните действия:

  • подпомага прочистването на черния дроб
  • ускорява регенерацията на хепатоцитите
  • повлиява състава на жлъчката и има жлъчкогонен ефект
  • пречиства организма от токсини
  • подобрява храносмилането и метаболизма
  • оказва благоприятен ефект върху бъбречните клетки

Може да се приема за протекция и поддържащо лечение при чернодробни и жлъчни заболявания. Има висок профил на безопасност при продължителна употреба.

borola
Сподели: