проблеми с черния дроб

Черният ни дроб формира първата линия на защита срещу токсичните вещества, попаднали в организма. Този важен орган ги елиминира от кръвта и не позволява разнасянето им до другите “беззащитни” органи. В процеса на детоксикация на кръвта токсините се натрупват в чернодробната тъкан и може да доведат до проблеми с черния дроб. Затова се означават като хепатотоксини.

Много от тях са крайни продукти от метаболизма на лекарства. В определени случаи токсично действие може да имат някои наглед безобидни продукти. Това важи за отделни витамини и химични елементи, когато са във високи концентрации в организма. Ето защо проблемите с черния дроб често са плод на наши грешки и предозиране с подобни продукти.

Лекарства, микроелементи и витамини, предозирането с които провокира проблеми с черния дроб

Детоксикиращите способности на черния дроб не му осигуряват защита от токсичните продукти, които филтрира от кръвта. При продължителното им действие съществува риск от възпаление на черния дроб и дори от цироза.

Има редица хепатотоксични продукти, които приемаме често, при това в по-високи от препоръчителните дози. Сред тези потенциално опасни за черния дроб продукти се открояват:

Ацетаминофен (парацетамол). Това е един от най-често използваните аналгетици, приеман във вид на таблетки, сиропи или разтвоими прахчета. Масовата му употреба повишава риска от злоупотреба и неволно предозиране. Все повече изследвания показват, че в такива случаи лесно се провокират проблеми с черния дроб.

Антибиотици. Злоупотребите именно с този вид медикаменти са основна причина за чернодробни проблеми като лекарствен, или токсичен хепатит. Рискът е особено висок при възрастни хора и при такива с увреден черен дроб.

Витамин А (ретинол). Това е витаминът, който има най-токсично действие при предозиране. А до такова може много лесно да се стигне при невнимателен и недозиран прием на различни хранителни добавки, съдържащи ретинол. Той се натрупва в черния дроб и стимулира фиброзирането на чернодробната тъкан.

Желязо. Дефицитът на желязо е основна причина за поява на анемия. Това провокира много хора да приемат допълнителни дози от този елемент като добавка към храненето. Приемът обаче трябва да е добре дозиран, за да се елиминира рискът от прекомерното натрупване на желязо в черния дроб и развитие на хемохроматоза.

Посочените примери показват, че в много случаи може сами да провокираме проблеми с черния дроб. Затова приемът на каквито и да било медикаменти е добре да бъде съгласуван с лекар.

За справяне с чернодробни проблеми от всякакъв порядък

За възстановяване на черния дроб след заболяване може да разчитате на доказаната сила на Хептен / Hepten®. Той съдържа силимарин, стимулиращ чернодробната регенерация. Подходящ е за прием както при проблеми с черния дроб, породени от интоксикация, така и при заболявания като:

  • стеатоза
  • хепатит
  • цироза
  • увеличен черен дроб и др.
borola
Сподели: