проблеми с черния дроб

Поради многообразието от жизненоважни функции, които черният дроб изпълнява, няма да е пресилено, ако кажем, че е незаменим орган в нашия организъм. За да не сме голословни, ще отбележим, че той участва в над 500 процеса, които правят възможно нашето съществуване. Изключителната му натовареност обаче е предпоставка за появата на редица нарушения в дейността му, които с времето водят до болестни състояния. В болшинството от случаите заболяванията протичат без ясно изразени симптоми. С оглед предотвратяване на риска от появата на животозастрашаващи и потенциално смъртоносни усложнения в настоящата статия ще обърнем внимание на ранните признаци, които алармират, че трябва да потърсим помощ от специалист.

Първи симптоми на проблеми с черния дроб

Гадене

Дискомфортът в горната част на стомаха, съпроводен от желание за повръщане, е ясен признак за нарушена чернодробна функция. Обикновено неприятното усещане се появява непосредствено след хранене. Засегнатият нерядко изпитва чувство на тежест в корема, замайване и световъртеж. Важно е да се отбележи, че ако повдигането се е появило инцидентно, няма поводи за притеснение за чернодробно заболяване. В случай че започне регулярно да се повтаря, непременно трябва да се посети специалист.

Жълтеница

Жълтеницата, позната още като иктер, е симптом за ранна фаза на чернодробно заболяване. Тя се проявява с жълтеникаво оцветяване на склерата на очите и кожата на лицето и тялото. Характерният цвят се дължи на излишък на билирубин в кръвта, произведен от черния дроб. Обикновено жълтеницата е признак на заразяване с вирусен хепатит – инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпаление на чернодробната тъкан (паренхим).

Синини по тялото и кръвоизлив от носа

Честото кървене от носа, което се означава с медицинския термин „епистаксис“, и появата на синини по тялото без обективна причина са от по-малко известните симптоми, подсказващи за проблеми с черния дроб. Те не бива да се пренебрегват, тъй като са свързани с дефицит на протеини вследствие на нарушена чернодробна функция.

Качествено средство за овладяване на проблемите с черния дроб

При наличие на някои от упоменатите симптоми е необходимо да се потърси експертно мнение от специалист, който да потвърди или отхвърли съмнението за чернодробно заболяване. В случай че такова е налице, трябва да се предприемат своевременни мерки за лечението му. Изключително удачен е приемът на природни средства, които благоприятстват чернодробната дейност. Пример за научно разработен продукт с максимална чистота и доказан ефект при чернодробни увреждания е Хептен / Hepten®. Стандартизираният екстракт от семена на Бял трън в състава му се грижи не само за комфорта на черния дроб, но и на жлъчката.

borola
Сподели: