чернодробна цироза храни

Широкоразпространеното заболяване чернодробна цироза може да се повлияе от изборът на храни, които консумирате. Въпреки че попада в графата на нелечимите увреждания, придържането към определена диета води до подобрение при пациентите с цироза.

Храни, които могат да подобрят качеството на живот при чернодробна цироза в дългосрочен план

Въпреки, че цироза на черния дроб е необратимо състояние, някои промени в диетата помагат за предотвратяване на усложнения. На първо място, ако страдате от този проблем, е важно да приемате достатъчно калории, за да се предотврати недохранване и нежелана загуба на килограми. Препоръчително е в ежедневното меню да присъстват разнообразни източници на протеини – както от животински произход, така и от растителен. Белтъчините са хранителни и предотвратяват загубата на мускулна маса. При цироза често се наблюдава и недостиг на някои витамини и минерали като цинк, витамин D, А, Е и витамините от група В. За да компенсирате дефицитите е добре да консумирате плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки в умерени количества.

Кои продукти да изключите от менюто при цироза?

Най-важното правило на режима за чернодробна цироза е да избягвате консумацията на алкохол. Той влошава симптомите и води до ускорена прогресия на заболяването.

Когато следвате диета за цироза е необходимо да се ограничи приемът на всички храни и напитки, които са трудни за обработка от черния дроб. Заболяването може да повлияе негативно върху производството на жлъчка, която е необходима за пълноценно усвояване на мазнините. Затова те трябва да присъстват в менюто в минимални количества и да бъдат от непреработени източници, например авокадо, мазна риба и ядки. Трансмазнините не се препоръчват за пациентите с цироза.

Тъй като цирозата може да се отрази негативно и върху функцията на имунната система, трябва да се избягва прием на сурови меса, морски дарове и яйца. Причината е, че пациентите с това заболяване са по-податливи на хранителни натравяния и инфекции, причинени от храна като салмонела.

Консумацията на сол също е препоръчително да се ограничи, за да се предотврати задържане на течности в коремната кухина (асцит).

Като допълнение към балансираната диета се препоръчва и прием на природен хепатопротектор

Хептен / Hepten®® е изпитан в клиничната практика изцяло натурален хепатопротектор, който осигурява пълна грижа за черния дроб. Съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активното вещество проявява мощния си ефект като неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на органа. Иновативната фармацевтична форма на течни капсули (Solucaps) осигурява цялостно и бързо усвояване от организма. Има отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания дори и при продължителен прием.

borola
Сподели: