симптоми на хепатит С

Интересен факт е, че симптоми на хепатит С могат да бъдат някои кожни изменения. Вирусното заболяване предизвиква възпаление на черния дроб и се предава по кръвен или полов път. Ранните етапи на инфекцията обикновено протичат без ясно изразени симптоми, което затруднява своевременното поставяне на диагноза. Нарушената функция на черния дроб се отразява неблагоприятно върху състоянието на кожата. В следващите редове споделяме признаци, които са характерни за инфекция с хепатит С.

Смесена криоглобулинемия

Това кожно заболяване в 80% от случаите се дължи на инфекция с хепатит С. Появява се при отлагане на криоглобулини (вид имуноглобулини) в малките кръвоносни съдове, което води до възпаление. В резултат по кожата се появяват характерни червеникави или пурпурни петънца.

Жълтеница – един от най-разпознаваемите симптоми на хепатит С

Това състояние се проявява с жълтеникаво оцветяване на кожата и склерата (бялото на очите). Жълтеницата е характерен признак на чернодробна недостатъчност, често предизвикана от инфекция с хепатит С. Появява се, когато черният дроб не обработва правилно червените кръвни клетки. В резултат в кръвта се натрупва излишък от жлъчния пигмент билирубин и кожата пожълтява.

Паякообразни вени

Паякообразните вени представляват тънка мрежа от кръвоносни съдове под кожата, които са причина по-скоро за естетически, отколкото физически дискомфорт. Интересно е, че при натиск засегнатия кожен участък избледнява, а когато напрежението се отпусне, отново придобива характерния червен цвят. Една от причините за поява на паякообразни вени са завишени нива на естроген. Увреденият от хепатит С черен дроб не може да метаболизира хормоните достатъчно ефективно.

Необясним сърбеж

Интензивен сърбеж, който засяга цялото тяло, е чест симптом на хронична инфекция с хепатит С. Една от хипотезите е, че вирусът на хепатит С засилва производството на цитокини в организма. Друго предположение е, че поради увреждане на черния дроб, е възможно присъствието на жлъчен сок в кръвта, което причинява сърбеж.

Най-сигурният начин за справяне с кожните симптоми на хепатит С е овладяване на вирусното заболяване

Специалистите у нас препоръчват да добавите към лечението на всеки чернодробен проблем изцяло природен хепатопротектор.

Хептен / Hepten®® оказва мощна подкрепа на увредените чернодробни клетки (хепатоцити) и допринася за тяхното възстановяване. Редовният прием на продукта води до нормализиране на чернодробната функция.

Този благоприятен ефект се постига благодарение на активната съставка силимарин, извлечен от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). За цялостно и по-бързо усвояване от организма допринасят иновативните течни капсули (Solucaps). Няма данни за противопоказания дори и при дълговременна употреба. Продуктът е подходящ за прием от деца и възрастни. Може да закупите от аптечната мрежа в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: