омазнен черен дроб

Учени от университета на Гранада в Испания установяват, че включването на пробиотични храни в ежедневното меню помага в борбата срещу омазнен черен дроб (стеатоза). Как са достигнали до това заключение и кое природно средство може да усили благотворния ефект на „добрите“ бактерии върху най-големия вътрешен орган?

Защо пробиотиците действат благоприятно при омазнен черен дроб?

На страниците на научното списание PLOS ONE членовете на научния екип вдигат завесата на часовете лабораторна работа, предшествали откритието. Първият етап на изследователския процес протича зад стените на лаборатория. В продължение на 30 дни изследователите изпитват върху затлъстели плъхове, които са модели на преддиабетно състояние, често асоциирано с омазнен черен дроб, три пробиотични щама. В края на експеримента ясно личи, че полезните микроорганизми са довели до намаляване на мазнините в черния дроб и по този начин неговата функция значително се е подобрила. Това дава основание на Луис Фонтана Галего, автор на изследването, да изкаже смелото предположение, че пробиотиците са особено удачни за употреба при омазнен черен дроб при хора. За да докаже своята хипотеза, той провежда с колегите си втори етап на проучването сред доброволци със стеатоза. Напълно очаквано резултатите потвърждават ефикасността на терапията с пробиотици. Галего е категоричен, че силата на „добрите“ бактерии в борбата срещу омазнен черен дроб се крие в способността им да възстановяват баланса на чревната флора. „Когато равновесието между микроорганизмите в стомашно-чревния такт е нарушено, храната, която постъпва в организма, не се преработва пълноценно. Продуктите на ферментационните процеси като етанол, амоняк и ацеталдехид се метаболизират директно в червата и са предпоставка за увреждане на черния дроб. Рискът за здравето се увеличава многократно от действието на вредните бактерии в червата, които произвеждат токсични вещества. Точно тук на помощ идват пробиотиците, които балансират процесите в чревната флора“, разкрива изследователят. Той припомня, че полезните микроорганизми противодействат на бактериите, причинители на инфекции, стимулират белите кръвни телца (левкоцити), които помагат на организма да се бори с патогените, и намаляват нивата на ендотоксини, които се свързват с появата на омазнен черен дроб.

Кое природно средство мощно подпомага възстановяването на чернодробната функция при пациенти с омазнен черен дроб?

Видни български специалисти съветват хората с омазнен черен дроб да усилят ефекта от действието на пробиотиците (Имунобор Биотик/Imunobor Biotic®) с приема на средства с хепатопротективно действие. Измежду всички продукти на пазара у нас те горещо препоръчват Хептен / Hepten®. Изборът им е обоснован както от високото качество на активната съставка, така и от технологията на производство. Всяка капсула на тази изцяло природна формула съдържа стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Неговият регенеративен ефект върху чернодробните клетки (хепатоцити) спира прогресията на стеатоза и подпомага цялостното възстановяване на чернодробната функция. Благодарение на своя състав Хептен подпомага детоксикацията на черния дроб, спомага за пречистване на организма от токсини и оказва положителен ефект върху храносмилането.

borola
Сподели: