хепатит

Хепатит – същност

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Наименованието на заболяването произлиза от гръцките думи “hepar” (черен дроб) и “itis” (възпаление).

На какво се дължи хепатита?

Заболяването може да се причини от вируси, злоупотреба с алкохол, паразити, запушване на жлъчните пътища с камъни др.
Вирусните хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в световен мащаб, включително и в България.

В много страни повече от 80% от населението е боледувало от хепатит А. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) почти 2,5 милиарда души са били засегнати от хепатит В, като 500 милиона са носители на заболяването. Отново по данни на СЗО около 200 милиона са инфектираните с хепатит С.

Каква е историята на вирусните хепатити?

Вирусните хепатити са били познати още от древността. Описани са били за първи път от Хипократ. През 752 г. вследствие на епидемия от жълтеница, върлуваща в папската армия, Папа Захарий прави предположение, че това е инфекциозна болест и засегнатите са били изолирани. През 1849 г. учени приемат, че заболяването е провокирано от “възпаление на жлъчните пътища”. През 40 – те години на 20 век се установяват следните видове хепатит: епидемичен, инфекциозен, хепатит А, серумен, хепатит В, парентерален, посттрансфузионен.

Какви са начините за предаване на вирусен хепатит?

Заразяването с отделните вируси се осъществява по различен начин.
Главният механизъм на заразяване с хепатит А и E е фекално – оралния. Най-често заразяване с хепатит А се наблюдава при неспазване на лична хигиена.
Заразяването с хепатит В, D и G може да се осъществи чрез кръвопреливане, използване на нестерилни игли и спринцовки, полов акт без предпазни средства, близък контакт с инфектирани хора и т.н.
Заразяването с хепатит С може да се осъществи чрез употреба на нестерилни инструменти в хирургичната или стоматологичната практика, при татуиране и др.

Какво е лечението на вирусните хепатити?

То е най-ефективно, когато хепатитът се открие своевременно. Специалистът назначава постелен и диетичен режим, посредством който се възстановяват функциите на засегнатия черен дроб, както и други органи и системи. Приемът на природния хепатопротектор Хептен, успоредно с назначения хранителен режим, е изключително подходящ в случаите на вирусен хепатит. Хептен подпомага детоксикацията на този важен орган и предотвратява разрушаването на клетъчните му структури.

borola
Сподели: