заболявания на черния дроб

Според изследване на учени от университета в Бристол, Великобритания, дамите, които не могат да се похвалят с дълги крака, са изложени на по-висок риск от заболявания на черния дроб. Каква е причината и как по естествен начин да се намали опасността за здравето?

Защо представителките на нежния пол с къси крака са уязвими към заболявания на черния дроб?

Членовете на научния екип достигат до отговора на този въпрос, след като повеждат задълбочено изследване сред 4300 жени от 43 английски града на възраст между 60 и 79 г. При сравнителния анализ на кръвните проби на участничките прави впечатление, че колкото по-къси са техните крайници, толкова по-високо е количеството на четирите ензима (ALAT, CGT, ALP и ASAT), които участват в биохимичните процеси в клетките на черния дроб.

„Чернодробните ензими дават важна информация за състоянието на най-големия ни вътрешен орган. Фактът, че при доброволките с къси крайници те са завишени, ни дава основание да смятаме, че в черния им дроб се развиват възпалителни процеси. Това от своя страна ги прави предразположени към поява на заболявания на черния дроб в даден етап от живота“, категорична е авторката на изследването д-р Абигейл Фрейзър. Като основна причина за тази неблагоприятна тенденция тя изтъква лошите хранителни навици на участничките в детството. „Нездравословното хранене в детска възраст се отразява негативно върху растежа и развитието на организма. Късите крайници и по-малкият черен дроб на жените в експеримента, който проведохме, са нагледен пример за това“, заключава д-р Фрейзър.

Интересното проучване моментално предизвиква интереса на British Liver Trust, английска благотворителна организация, която подпомага лечението на близо два милиона души в Обединеното кралство, страдащи от чернодробни заболявания. „Изследването на д-р Фрейзър и нейният екип нееднозначно показва колко важен фактор за здравето на черния дроб е пълноценното хранене. Именно затова приканваме родителите да осигурят на своите деца здравословно и балансирано ежедневно меню. Покривайки нуждите им от витамини и минерали, те ще подпомогнат растежа им и ще ги предпазят от проблеми с черния дроб в зряла възраст“, апелира говорителят на организацията.

Как дамите с къси крайници да намалят по естествен начин риска от заболявания на черния дроб?

Д-р Фрейзър се присъединява към апела, отправен от експерта на British Liver Trust. Съветът й към жените с къси крайници, които са предразположени към заболявания на черния дроб, е да предприемат своевременни мерки за регулиране на чернодробните ензими. Най-удачният начин това да се случи е с приема на хепатопротективни средства. Хептен / Hepten® е водещ натурален продукт на пазара у нас, който благоприятства функциите на черния дроб. Регенериращия му ефект върху чернодробните клетки се дължи на висококачествения екстракт силимарин, извлечен от семената на Бял трън. Активната съставка се предлага в иновативната технологична форма Solucaps (течни капсули), която позволява по-бързото й и качествено усвояване от организма. Редовният и продължителен прием на Хептен повлиява отлично токсични, възпалителни и метаболитни проблеми на черния дроб и предпазва ефективно от чернодробни заболявания.

borola
Сподели: