хепатит С

В първата част на новината обяснихме как хранителното меню може да подпомогне борбата с хепатит С. Отговорихме и на въпроса защо и кои са храните, които е нужно да се избягват от пациентите по верме на възстановителния период. Във втората част на новината ще дадем още няколко полезни съвета, свързани с храненето през този период, които ще ускорят процеса на оздравяване.

Ето ги и тях:

За пациентите с хепатит С е препоръчителен умерен прием на храни, съдържащи белтъчини. Такива са: извара, риба тон, киноа, конопено семе, тиквени семки, твърдо сварени яйца, сирене пармезан, моцарела, постно говеждо и телешко месо, печена тиква, пилешко. Ограничен прием на белтъчини се препоръчва само на пациенти с цироза на черния дроб.

Полезен за пациентите с хепатит С е и приема на всички зелени зеленчуци – обикновено и брюкселско зеле, целина, кориандър, аспержи, артишок, марули, спанак, каперси, рукола.

Бавното хранене е важно за успешния изход от борбата с хепатит С, тъй като то “събужда” парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система. Той отговаря за секрецията на храносмислателни сокове, стимулирайки секреторната и моторна функция на храносмилателния тракт.

Добре е ежедневно да се приема достатъчно количество вода. Условието е тя да не се пие успоредно с храненето, тъй като това води до разреждане на стомашните сокове, които са изключително важни за доброто храносмилане.

Важно за пациентите с хепатит С е да избягват комбинирания прием на медикаменти и грейпфрут, тъй като плодът блокира разграждането и отделянето им от организма.

Един от най-верните помощници в борбата с хепатит С е кафето. Доказано е, че то забавя развитието на чернодробни заболявания. Ето защо специалистите препоръчват прием на поне две чаши от него дневно.

Според изследвания, проведени от Американския национален институт за борба с рака, при пациенти, приемащи по две чаши кафе на ден опасността от влошване на хепатит С е с 53% по-ниска в сравнение с тези, които се въздържат от прием на напитката.

Можем ли да увеличим ефекта от описания хранителен режим при пациенти с хепатит С?

Да. За тази цел много специалисти препоръчват прием на природния хепатопротектор Хептен / Hepten®. Хептен съдържа активна съставка силимарин (екстракт от бял трън), която е доказала лечебния си ефект при много чернодробни заболявания, включително и хепатит С. Хептен предотвратява разрушаването на клетъчните структури, подпомага активно тяхното обновяване и притежава детоксикиращ ефект. Заради всички тези предимства за много лекари и пациенти Хептен е предпочитано средство за борба с хепатит С.

borola
Сподели: