хепатит B

Хепатит B е вирусно чернодробно заболяване с все по-широка социална значимост по света. Реактивирането на хепатит B е състояние, при което се отчита повишена репликация на вируса на хепатит B при пациенти, при които вирусът дълго време е бил неактивен. Реактивирането обикновено протича и с повишаване нивата на чернодробните ензими.

Важно е да се отбележи, че след заразяване с вируса на хепатит B, най-често се развива остра чернодробна инфекция. При навременно лечение повечето пациенти успешно преборват вирусната инфекция, но вирусът на хепатит B остава да циркулира в кръвта, макар и в неактивна форма. Реактивирането на вируса може да предизвика повторно възпаление на черния дроб и развитие на хроничен хепатит B. В последните години се изясняват факторите, които отключват това реактивиране.

Хепатит B – реактивиране

Хепатит В се реактивира основно в 2 случая. Това се случва най-често при:

  • пациенти преболедували хепатит В, които имат отслабена имунна система
  • хора в напреднала възраст (над 55 години)

Тези предразполагащи към реактивиране на хепатит В фактори са установени при специализирано проучване на гастроентеролози в Мадрид (Испания). Това означава, че в рисковите групи попадат всички възрастни хора с отслабена или недостатъчно силна имунна система – лекуваните с имуносупресори, кортикостероиди, химиотерапия и др.

Развитието на вирусен хепатит от всякакъв тип зависи много силно от състоянието на имунната система и от способността на чернодробните клетки да се регенерират. Тези 2 фактора определят и податливостта към хронифициране на хепатитното заболяване след реактивиране на хепатит В-вирусните частици. Грижите за черния дроб и стимулирането на неговата естествена регенерация са изключително важни за хората, преболедували остър хепатит B, за предпазване от хронично чернодробно възпаление.

Хепатит B – превенция на хроничната чернодробна инфекция

Препоръчително е преболедувалите вирусен хепатит пациенти да полагат профилактични грижи за черния дроб. Най-важна е тази мярка за избягване на усложненията при хора, при които е установено реактивиране на хепатит В.

Хепатит B може да се държи под контрол при осигуряване на пълноценна подкрепа за черния дроб. Тя включва прием на качествени хепатопротектори – продукти, подпомагащи регенерацията на чернодробните структури. Сред доказано ефективните хепатопротектори е силимаринът – получен като екстракт от билката Бял трън.

Висококачествен пречистен силимарин може да се набави с приема на Хептен / Hepten® – природен продукт, предлаган в патентованата форма на течни капсули (Solucaps) за бързо и лесно усвояване на силимарина. Хептен оказва мощна подкрепа на черния дроб за избягване на усложненията при реактивиране на вируса на хепатит В. Продуктът се препоръчва и за допълващо лечение при други хепатитни състояния – лекарствен или токсичен хепатит, при стеатоза, жлъчна дискинезия и др.

borola
Сподели: