вирусен хепатит

Заразяването с вирусен хепатит води до увреждане на черния дроб. Справянето с последствията от него отнема дълго време. Още по-дълъг е възстановителният период, ако дейността на черният дроб е затруднена допълнително от определени фактори. Такива фактори не само затормозяват чернодробните функции, но и ускоряват прогресията на вирусния хепатит.

Какво ускорява прогресията на вирусен хепатит?

Консумация на алкохол. Проуванията показват, че последиците от заразяването с вирусен хепатит са много по-тежки при консумиращите алкохол. Проследено е времето, за което хепатитът прогресира до цироза и необратимо фиброзиране на чернодробната тъкан. Установено е, че при хората, които консумират алкохол то е изключително по-кратко, отколкото при въздържателите.

Напреднала възраст. Хората над 40 са предразположени към по-бързо влошаване на чернодробната фукция след заразяване с вирусен хепатит. Това се дължи на естествения спад на функционалността на черния дроб с годините. Шансовете за справяне са много по-големи при по-младите хора. Овладяването на вирусен хепатит при възрастните изисква допълнителни мерки.

Пол. Статистическите данни показват, че прогресията на хепатит е по-бавна при жените. Счита се, че причината за това се крие в женския полов хормон естроген. Той забавя някои процеси, водещи до фиброзиране на чернодробния паренхим. Това обяснява още една особеност. При жените в менопауза пораженията от вирусния хепатит настъпват по-бързо, отколкото при по-младите жени.

Недостиг на антиоксиданти. Снабдяването с достатъчно количество антиоксиданти е важно за нормалното функциониране на черния дроб. При намален прием на антиоксиданти активните свободни радикали затрудняват допълнително чернодробната дейност и ускоряват проявите на хепатит и други проблеми с черния дроб.

Придружаващи чернодробни заболявания. При някои заболявания на черния дроб (най-вече стеатоза) често не се отчита никаква първоначална симптоматика. Това е причина те да протичат незабелязано. От друга страна липсата на симптоми не пречи тези чернодробни проблеми значително да ускоряват уврежданията при вирусен хепатит.

Как да подпомогнете възстановяването на черния си дроб?

Черният дроб има способността да се регенерира, т.е. да възстановява своите функции. При вирусен хепатит или друго чернодробно заболяване трябва да се подпомогне тази му способност.

Изключително добре в тази посока действа природният продукт Хептен / Hepten®. Освен да стимулира регенерацията на чернодробните клетки, Хептен действа и антиоксидантно. Именно такава функция има активната съставка силимарин.

Хептен се прилага успешно при алкохолен, токсичен и вирусен хепатит, при стеатоза, уголемен черен дроб (хепатомегалия) и др.

borola
Сподели: