хепатомегалия

Като хепатомегалия се означава състоянието, при което е установено увеличаване размерите на черния дроб. Затова извън медицинските среди хепатомегалията се означава и като уголемен черен дроб.

Лекото нарастване на черния дроб често не буди сериозни притеснения у хората, диагностицирани с хепатомегалия. Поради това тя е един от най-подценяваните чернодробни проблеми. Истина е, че в повечето случаи състоянието наистина не сигнализира за болестен процес, но в някои случаи причините за развитие на хепатомегалия може да са сериозни. Именно тях ще разгледаме в тази статия, както и характерните за хепатомегалия симптоми и методи за допълващо лечение.

Хепатомегалия

Черният дроб е функционално най-ангажираният ни орган. В много случаи той може да се окаже претоварен с различни задачи, които да изискват впрягане на целия му потенциал и съответно да доведат до увеличаване на размерите му. Този процес е улеснен от естествената способност на черния дроб да регенерира тъканта си (паренхима) и по този начин да се уголемява.

Хепатомегалия – причини. Както стана дума, причини за уголемяване на черния дроб може да са състояния, които не се асоциират с болестотворни процеси. Уголемяване на черния дроб може да настъпи в случаи на:

  • продължително претоварване на органа, например след периоди на често преяждане и консумация на „тежки”, мазни храни или спиртни напитки
  • повишена нужда от секреция на определени ензими или хормони, които се образуват именно в черния дроб

В други случаи хепатомегалията може да е резултат от болестни процеси в самия черен дроб или в различни системи на организма, с които той е асоцииран – храносмилателната, сърдечно-съдовата и др. В тези ситуации хепатомегалията се разглежда като симптом на чернодробно или друг тип заболяване. Така причини за уголемяването на черния дроб може да бъдат състояния като:

Симптоми на хепатомегалия.

Увеличените размери на черния дроб се установяват лесно на база на симптоми като:

  • тежест в областта на стомаха
  • напипване на черния дроб при натиск в зоната на дясното подребрие (при нормални размери на органа той не излиза от рамките на ребрената дъга)
  • болка при натиск в тази зона
  • усеща се, че тъканта на черния дроб е твърда или възлеста
  • може да са налице и симптоми, характерни за класическите чернодробни заболявания – гадене, жълтеница, отпадналост и др.

Допълващо лечение на хепатомегалия

В повечето случаи, когато увеличаването на размерите не е следствие от сериозно чернодробно заболяване, хепатомегалията отшумява бързо. Регенеративните процеси на чернодробния паренхим може да възстановят напълно формата и функционалността на органа. Важно условие при всички случаи на хепатомегалия обаче е да се установят конкретните причини.

За подпомагане регенерацията на черния дроб и за овладяване на хепатомегалията може да се разчита на приема на природния продукт Хептен / Hepten® . Високото съдържание на силимарин – като екстракт от Бял трън, и лесноусвоимата форма – течните капсули (Solucaps), превръщат Хептен в един от най-мощните хепатопротектори.

Позитивното действие на Хептен върху черния дроб подпомага преодоляването и на други типове чернодробни заболявания – хепатит, стеатоза, интоксикация на черния дроб, жлъчна дискинезия и др.

borola
Сподели: