хепатопротектори

Като хепатопротектори се означават продуктите, които защитават черния дроб от увреждане и подпомагат възстановяването му. Приемът на такива продукти може да донесе безспорни ползи на огромния брой хора, страдащи от леки или тежки проблеми с черния дроб.

Заболявания на черния дроб, при които приемът на хепатопротектори е наложителен

Стеатоза (омазнен черен дроб), вирусен или алкохолен хепатит, увеличен черен дроб – това е само част от голямата група заболявания на черния дроб, при които специалистите единодушно признават ползите от приема на хепатопротектори. Още по-единодушно обаче те се обединяват около призива всеки да полага индивидуални грижи за черния си дроб – като се започне от профилактични прегледи и проследяване за наличието на симптоми на чернодробно заболяване и се завърши с избягването на продуктите, които увреждат органа.
Увреждащите черния дроб продукти се означават като хепатотоксични.

Хепатотоксичност и хепатопротектори

Хепатотоксично действие имат редица фактори – алкохолът, някои храни, както и повечето от лекарствата. Преработването на тези продукти в организма води до отделянето на свободни радикали и други съединения. Те се натрупват в чернодробния паренхим и имат директен увреждащ ефект върху клетките на черния дроб (хепатоцити). При продължителна употреба на хепатотоксични продукти често се стига и до холестаза – невъзможност за оттичане на жлъчния сок от черния дроб към жлъчния мехур. Задържането на жлъчката в черния дроб е още един фактор, който води до увреждане на хепатоцитите.

Хепатотоксичното влияние на алкохола и някои видове лекарства изисква прием на хепатопротектори, дори да не е налице чернодробно заболяване. Хепатопротекторите в случая биха подпомогнали чернодробните функции и биха възпрепятствали появата на проблеми с черния дроб.

Хепатопротектор с доказан механизъм на действие и висока ефективност

Отдавна е доказано хепатопротективното действие на силимарин – вещество, което се извлича от растението Бял трън. Силимарин от векове се ползва успешно срещу заболявания на черния дроб или като средство, стимулиращо възстановяването на черния дроб след прием на хепатотоксични продукти. Хепатопротективният ефект на силимарин се осигурява от няколко негови позитивни действия:

– антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

– блокиране на липидната пероксидация

– стимулиране синтеза на глутатион в черния дроб

– стимулиране продукцията на структурни и функционални белтъци в чернодробните клетки и ускоряване на тяхната регенерация

Силимарин е активна съставка в природния продукт Хептен / Hepten®, което го прави доказано ефективен хепатопротектор и гарантира ползите от приема му както при проблеми с черния дроб, така и за преодоляване на хепатотоксичното действие на алкохола и някои лекарства.

borola
Сподели: