хранителни отравяния през лятото

Хранителни отравяния през лятото са червените флагове, които са повод за безпокойство и заслужават внимание. Причината често се крие в по-високите температури, които създават идеалната среда за размножаване на бактериите. Това от своя страна може да провали летните ви планове и да създаде сериозни рискове за здравето. В тази статия ще проучим как да предотвратим хранително отравяне през лятото, като се фокусираме върху основните практики и предпазни мерки. Като следвате тези насоки, можете да се насладите на качествена почивка и хубава храна.

Правилното съхранение на храната предпазва от хранителни отравяния през лятото

Правилното съхранение на храната е от решаващо значение за предотвратяване на хранителни отравяния през лятото. Нетрайни храни като месо, млечни продукти и яйца трябва да се съхраняват в хладилник, преди готвене или консумация. Когато транспортирате храна за пикник или барбекю е добре да използвате чанти с охладители, за да поддържате безопасна за храната температура. Избягвайте да оставяте нетрайни храни на слънце за повече от два часа или час, ако температурата е над 30 градуса. Ако е престояла, по-добре да я изхвърлите, отколкото да рискувате хранително отравяне. Винаги дръжте хладилника си на или под 4°C, за да предотвратите развитието на бактерии.

Висока хигиена – важна стъпка за защита от хранителни отравяния през лятото

Практиките, включващи безопасна работа с храни са от съществено значение за предпазване от хранителни отравяния през лятото. Винаги измивайте ръцете си старателно със сапун и вода преди и след боравене с храна. Почистете всички прибори, дъски за рязане и повърхности, които влизат в контакт със сурова храна, за да избегнете кръстосано замърсяване. Използвайте отделни дъски за рязане на сурово месо и зеленчуци. Гответе храната до подходящата температура, за да унищожите вредните бактерии. Може да използвате термометър за храна, за проверка. Например, пилешко месо трябва да се готви до минимум 75°C, млените меса до 70°C . Като се придържате към тези практики, можете да намалите риска от хранителни заболявания.

Проверка на срока на годност – не изпускайте тази стъпка за превенция на хранителни отравяния през лятото

Независимо дали сте у дома или на почивка – винаги проверявайте срока на годност на закупените продукти и ги съхранявайте според изискванията. Особено през летните месеци, някои храни се развалят по-бързо от други. За това следете за изменения, като мухъл, неприятни миризми или промяна в консистенцията на течностите. Ако забележите такива незабавно преустановете консумацията.

Морски храни – внимавайте с тях

Обикновено при добра обработка, морските деликатеси не представляват заплаха за здравето. Трябва да сте наясно обаче, че някои бактерии, които са открити в мидите и рибите, могат да издържат и висока топлинна обработка. Поради тази причина, когато се храните навън винаги избирайте ресторанти с добра репутация. Ако готвите сами морските деликатеси спазвайте всички правила за хигиена, съхранение и приготвяне на морската храна.

Натурална помощ при хранителни отравяния през лятото

През летните месеци лесно можем да попаднем в лапите на хранително отравяне, дори и след като сме спазвали всички препоръчителни мерки. При евентуална интоксикация трябва да противодействаме на патогените и да подкрепим черния дроб. Както знаем, органът е особен важен, тъй като именно той отговаря за изчистване на организма от токсините. Наред с основното лечение, което е насрочено от специалист при хранително отравяне, е нужно да се започне и прием на продукт, предпазващ и възстановяващ жизненоважните функции на черния дроб. За случая подходящ е природният хепатопротектор Хептен / Hepten®. Той подпомага чернодробните функции посредством активната си съставка силимарин. Екстрактът от Бял трън се използва успешно при хранителни отравяния от различен тип. Приемът на природното средство при хранителна интоксикация спомага за ограничаване навлизането на токсини в хепатоцитите (клетките на черния дроб), детоксикация и предпазване на черния дроб от увреждане, и изчистване на организма от токсините. Той е с висок профил на безопасност, което го прави подходящ за дълговременна употреба.

Насладете се на летните месеци и осигурете комфорт на черния дроб! Потърсете в аптеките в страната или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: