черен дроб

Състоянието на нашия черен дроб е определящо за здравето ни. Ако искаме да държим болестите надалече, трябва да го поддържаме в топ форма и да се стремим да оптимизираме работата му. Как ще узнаете в настоящата статия.

Изпитани начини за подобряване работата на черния дроб

Здравословно отслабване

Наднорменото тегло е сред основните пречки, които сериозно възпрепятстват изпълнението на многобройните метаболитни функции на черния дроб. Поради това е наложително да се разделим с излишните килограми. Отслабването обаче не бива да е рязко. Придържането към екстремни диети крие риск от чернодробни проблеми и образуване на камъни в жлъчката. Най-добре е хранителния режим да е балансиран и да позволява да се свалят между 1-1,5 kg на седмица.

Детоксикация

Пречистването на организма от натрупаните вредни вещества съществено облекчава работата на черния дроб. За целта трябва да се премине към природосъобразен режим на хранене. Препоръчително е специално място на трапезата да е отредено на кръстоцветните зеленчуци (броколи и карфиол). Те активират чернодробните ензими, които са в основата на процеса на детоксикация. Добре е да се увеличи приемът на вода поради силно изразените й очистителни свойства.

Избягване на фруктоза и захароза

Прекомерният прием на плодова захар и бяла (трапезна) захар затруднява работата на черния дроб. Това е причината, поради която не бива да се злоупотребява с консумацията на сладки плодове и зеленчуци, пчелен мед, десерти, газирани напитки и преработени храни. Препоръчителната дневна доза захар не бива да надхвърля 200 калории.

Прием на омега 3-мастни киселини

Редица изследвания сочат, че омега 3-мастните киселини предотвратяват натрупването на мазнини в черния дроб и подобряват действието на инсулина в чернодробните клетки. Освен това регулират и нормализират повишените нива на чернодробните ензими и възстановяват нормалната структура на черния дроб. Ето защо те трябва да станат неразделна част от менюто на всички, които се стремят да подпомогнат дейността на най-големия вътрешен орган.

Прием на екстракт от Бял трън

От незапомнени времена екстрактът от растението Бял трън, наречен силимарин, се използва, за да облекчи работата и да осигури комфорт на черния дроб. Редица изследвания доказват, че примът му стимулира регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити) и ги предпазва от оксидативен стрес и увреждане. Освен това повишава секрецията на глутатион, основният антиоксидант, необходим за детоксикацията на черния дроб, и намалява опасността от образуване на жлъчни камъни. За да разгърне многобройните си ползи обаче, силимаринът трябва да е оптимално пречистен и прецизно дозиран. Водени от желанието да разработят природен продукт, който покрива тези условия, членовете на научноизследователският екип на „Борола“ създават Хептен / Hepten®. Той превъзхожда останалите продукти на пазара у нас по качество на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производство. Примът му доставя на организма стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Хептен се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които гарантират по-цялостно и бързо усвояване на активната състава, а оттам и по-мощен ефект. Изцяло природният произход на Хептен го превръща в перфектен избор за дългосрочна употреба. Напълно безопасен е и няма странични ефекти.

borola
Сподели: