омазнен черен дроб

Стеатоза (омазнен черен дроб) често се свързва със затлъстяване, диабет тип II и други нарушения, причинени от инсулинова резистентност. Причина за това състояние е натрупването на мазнини в чернодробните клетки. И въпреки че е нормално да има малко количество мазнини, черният дроб се смята за омазнен, когато мазнините представляват повече от 5% от неговия състав.

Обикновено прекаляването с алкохола се свързва с проблеми с черния дроб, но в по-голяма част от случаите не това е основна причина за неговото омазняване. Причина, оказва се, е не само инсулиновата резистентност, но и прекаляването с рафинирани захари и въглехидрати.

Отслабването в този случай може да предотврати бъдещи здравословни усложнения и затова е важно да се предприемат навременни мерки.

За щастие има начини за преодоляване на този проблем и за успешно сваляне на излишните килограми.

Съвети за отслабване при омазнен черен дроб

Хранителен режим, основан на протеини и полезни мазнини

Тези храни засищат за по-дълго време и поддържат нивата на кръвна захар стабилни през целия ден. Това е важно, за да се предотврати хипогликемия, желание за сладко и умора.

Много хора намаляват приетите калории и ограничават приема на протеини и ненаситени мазнини с цел по-бързо отслабване, но това вместо да ги тласка напред към целта, по-скоро ги дърпа назад. Причината е, че този подход води до грешен избор на храни и в крайна сметка се получава затворен кръг и невъзможност да се отслабне.

Сурови зеленчуци

Независимо в коя географска ширина се намирате, важно е ежедневното ви хранене да включва сурови зеленчуци под формата на салата. Добре е те да са разноцветни, защото пигментите, които съдържат, притежават антиоксидантни свойства, които имат множество ползи за организма. Черният дроб се нуждае от ценните хранителни вещества, които се съдържат в суровите зеленчуци, за да функционира правилно.

Разтворими фибри

Изследвания доказват, че ежедневната консумация на 10 до 14 грама разтворими фибри намалява количеството мазнини, натрупани в черния дроб, понижава нивата на чернодробните ензими и повишава инсулиновата резистентност.

Неутрализиране на последиците от омазнен черен дроб

Свалянето на излишните килограми е сложен и бавен процес за голям процент от хората. Но за тези, които имат омазнен черен дроб, отслабването се оказва още по-голямо предизвикателство.

При тях този процес действително отнема повече време и усилия, но с правилния подход е напълно постижимо. Освен спазване на препоръките за хранене, благоприятен ефект при омазнен черен дроб се наблюдава при прием на хепатопротективни средства като Хептен / Hepten®, който съдържа екстракт от Бял трън (силимарин). Това вещество притежава добри антиоксидантни свойства, като едновременно с това неутрализира свободните радикали.

borola
Сподели: