Чернодробна енцефалопатия

Т.нар. чернодробна енцефалопатия е заболяването, което най-пряко и категорично доказва връзката между чернодробните и мозъчните функции. Като чернодробна енцефалопатия се определя състоянието, при което дейността на мозъка е сериозно влошена, поради невъзможността на черния дроб да детоксикира организма.

Причини за чернодробна енцефалопатия

Най-честата причина за заболяването е хроничната злоупотреба с алкохол. Всяко продължително претоварване и трайно увреждане на черния дроб обаче може да манифестира в поява на чернодробна енцефалопатия. Затова в голяма част от случаите заболяването се развива като усложнение при:

  • алкохолна цироза
  • хепатит
  • чернодробна интоксикация с лекарства, храни, гъби и др.
  • прекомерен прием на вискокопротеинови храни

Основната роля на черния дроб е свързана с обезвреждането на токсините, попаднали и образувани в тялото. Ако не успее да ги трансформира навреме в безвредни субстанции, тези вещества преминават в кръвта и циркулират с нея. Някои от тях преминават кръвно-мозъчната бариера и достигат мозъка. Последствията от това може да са животозастрашаващи, защото често се стига до възпаление на мозъчната тъкан (енцефалопатия). Попадането на токсини в мозъка и развитието на чернодробна енцефалопатия се проявява с характерни оплаквания.

Чернодробна енцефалопатия – симптоми

Характерно е, че оплакванията в началото са леки, но постепенно и трайно се влошават. Сред най-разпознаваемите симптоми на чернодробна енцефалопатия спадат:

  • поява на нехарактерен дъх в устата със сладникав или амонячен мирис
  • влошаване на съня
  • промени в менталните способности
  • объркване на съзнанието
  • отслабване на паметта

Именно менталните и когнитивните затруднения са сред най-характерните за чернодробна енцефалопатия симптоми.

Лечение и превенция

Чернодробната енцефалопатия може да има животозастрашаващи последици. В повечето случаи появата на симптоми изисква спешна медицинска намеса.

От най-съществено значение при чернодробна енцефалопатия е успешната превенция. Ключова роля има навременното лечение на всяка форма на чернодробно заболяване. Важно е да се оказва подкрепа и да се осигурява необходимия комфорт на черния дроб за регенериране на функциите му. За целта е удачно всеки, страдащ от дори леки проблеми с черния дроб да приема хепатопротектори.

Мощно хепатопротективно действие за осигуряване на комфорт за черния дроб има природния продукт Хептен / Hepten®. Той стимулира регенерацията на чернодробната тъкан, подобрява детоксикиращите способности на органа и осигурява успешна превенция срещу чернодробна енцефалопатия.

 

borola
Сподели: