Стеатоза на черния дроб поликистозни яйчници

Неалкохолна стеатоза на черния дроб е широко разпространено състояние при жени със синдром на поликистозни яйчници. Неалкохолното мастно заболяване възниква, в резултат на излишък от триглицериди, складирани в черния дроб, което предизвиква увреждане и възпаление. Предназначението на черния дроб не е да съхранява мазнини. Основна функция на този орган е да служи като „филтър“ на вредните вещества и да детоксикира организма. При хора с омазнен черен дроб се повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Фактори, които поставят жените със синдром на поликистозни яйчници в риск от развитие на неалкохолна стеатоза на черния дроб

Има данни, че високите нива на андрогени, характерни за жените със синдром на поликистозни яйчници, допринасят за прекомерно складиране на мазнини в черния дроб. Следните предпоставки също са рискови за развитие на заболяването:

  • Излишни килограми в абдоминалната област
  • Високи триглицериди
  • Високи нива на LDL (лош холестерол)
  • Ниски нива на HDL (добър холестерол)
  • Повишена консумация на мазнини, захар и преработени храни
  • Заседнал начин на живот
  • Генетична предразположеност

Промени в начина на живот, които помагат при стеатоза на черния дроб

  • Придържайте се към здравословен хранителен режим
  • Бъдете физически активни
  • Поддържайте теглото си в норма
  • Приемайте омега-3 мастни киселини

Прекомерната консумация на мазнини, захар и преработени храни допринася за развитието на неалкохолно мастно заболяване на черния дроб. Тези продукти могат да предизвикат инсулинова резистентност, възпаление и да повишат триглицеридите. Ежедневният прием на безалкохолни напитки с добавени захари също се свързва с повишаване на висцералните мазнини, както и тези в черния дроб. Придържането към здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини и риба може да подобри състоянието на черния дроб. Пример за режим, подходящ за дамите със синдром на поликистозни яйчници, е Средиземноморската диета.

Тъй като заседналият начин на живот е предпоставка за омазняване на черния дроб, жените със синдром на поликистозни яйчници трябва да обърнат внимание на физическата активност. Резултати от проучване показват, че при участниците, които практикуват спорт от 30 до 60 минути, два или три пъти седмично се наблюдава значителен спад в количеството на чернодробните мазнини.

Препоръчително е жените с наднормено тегло да свалят излишните килограми. Отслабването ще се отрази благоприятно за намаляване на висцералната мазнина и триглицеридите.

Добър източник на омега-3 мастни киселини е прясната риба като сьомга, риба тон и пъстърва. Омега-3 мастни киселини са ефективни за намаляване на триглицеридите, възпалението и инсулина при жени със синдром на поликистозни яйчници. Трудно постижимо е да си набавите достатъчно от тях единствено чрез консумацията на риба. Затова на дамите с този проблем се препоръчва да си ги осигурят чрез допълнителен прием на хранителни добавки като ТриОмега 1000+. Проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, показва, че жените със синдрм на поликистозни яйчници, които добавят към диетата си 4 грама рибено масло в продължение на 8 седмици, имат значително подобрение в нивата на чернодробни мазнини и триглицериди.

При неалкохолна чернодробна стеатоза специалистите у нас препоръчват…

Хептен / Hepten®® – мощен хепатопротектор, който създава пълен комфорт за черния дроб. Продуктът е с изцяло природен състав. Активната съставка силимарин 100 mg е извлечена от семена на лековитото растение Бял трън (Silybum marianum). Силимаринът е смес от изомерни флавоноиди (силибинин, силикристин и силидианин), които са подгрупа на полифенолните съединения. Освен че неутрализира свободните радикали, той повишава производството на глутатион от черния дроб и червата. Глутатионът на свой ред се използва за детоксикация на чернодробните клетки. Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителен прием. Иновативната фармацевтична форма, в която се предлага – течни капсули (Solucaps), позволява цялостно и бързо усвояване от организма.

borola
Сподели: