проблеми с черния дроб

Проблеми с черния дроб могат да се появят вследствие на различни фактори като фамилна предразположеност, интоксикация или заболявания като стеатоза и цироза. Но всяко от тях трябва да се разглежда с особено внимание, защото може да засегне здравето на този важен орган.

Черният дроб участва в редица жизнени и метаболитни процеси в човешкия организъм. Сред основните му функции са пречистване на кръвта и отделяне на жлъчна течност, която съдейства за разграждане на мазнините. Но също така подпомага организма в храносмилането и разграждането на хранителните вещества. Черният дроб метаболизира лекарствата в кръвта, за да са по-лесно усвоими от организма. Освен това елиминира и неутрализира различни токсични субстанции.

Всичко това показва колко важно е да се съблюдава здравето на черния дроб, защото без този жизнено важен абдоминален орган човешкият организъм не би могъл да съществува.

Ето кои са най-ясните признаци за проблеми с черния дроб

1. Подут корем

Цирозата е сериозно прогресиращо чернодробно заболяване, което се проявява с натрупване на течност в коремната област между двете мембрани на перитонеума (състояние, познато като асцит). Това води до повишаване на налягането между двете мембрани и натиск върху вътрешните коремни органи.
Много медицински състояния могат да предизвикат асцит, но цироза и хепатит са най-честите сред тях. Понякога се наблюдава и подуване на глезените, тъй като натрупаната течност се изтегля надолу по силата на гравитацията.

2. Жълтеница

Оцветяването на кожата и очите в жълтеникав оттенък са симптоматични признаци за увреждане на черния дроб. Тази проява се дължи на натрупването на билирубин (жлъчен пигмент) в кръвта поради невъзможността на организма да го изведе от тялото като отпаден продукт.
Друг симптом на жълтеница е потъмняване на урината и по-светъл цвят на изпражненията. При по-тежките случаи може да се стигне и до влошена мозъчна функция.
Тук е важно да се отбележи, че овладяването на жълтеница не означава, че функцията на черния дроб е възстановена. Възстановяването от чернодробно заболяване изисква време, търпение и много внимателни грижи за здравето.

3. Чувствителен и болезнен корем

Болката в корема, особено в горната дясна половина или в долния десен край на гръдния кош, е ясен сигнал за проблеми с черния дроб. Хората описват това състояние като постоянна пулсираща или пронизваща болка, която може да се облекчи временно чрез прием на медикаменти. Но често именно неправилната им употреба може да предизвика болезнен корем.

borola
Сподели: