стеатоза

Стеатоза е заболяване на черния дроб, което е все по-често срещано сред подрастващите. Доскоро като основна причина за развитието му учените посочваха прекомерната консумацията на мазни храни. След откритието на изследователи от Педиатричната болница в Бостън, САЩ, вече се знае, че и повишеният прием на продукти с висок гликемичен индекс води до прекомерно отлагане на мазнини в чернодробните клетки.

Защо храните с висок гликемичен индекс повишават риска от стеатоза при деца?

Отговор на този въпрос членовете на научния екип дават на страниците на специализираното списание Obesity Journal. Нека обаче не изпреварваме естествения ход на събитията и най-напред да се запознаем накратко с етапите на изследователския процес. Проучването се базира на опити с мишки. За целите на експеримента те са разделени в две групи, които се различават по начина на хранене. Животните, попаднали в първата група, са подложени на диета, която включва само храни с висок гликемичен индекс като картофи, хляб и бял ориз, а тези от втората – са на балансиран хранителен режим. След 6-месечно стриктно „придържане“ към съответната диета гризачите, които консумират единствено нишестени продукти, развиват стеатоза, а тези, които се хранят природосъобразно са в цветущо здраве. При сравнителния анализ на данните прави впечатление, че „жертвите“ на стеатоза имат еднакво тегло със здравите си животински събратя. Количеството на мазнини в кръвта и чернодробните клетки е двойно повече от нормалното. Според специалистите това се дължи на факта, че преработените въглехидрати се абсорбират бързо от организма и предизвикват освобождаване на инсулин, който освен че стимулира отлагането на мазнини, възпрепятства изгарянето им.

Изхождайки от резултатите от проведеното лабораторно изследване, експерти по храненето сравняват храните с висок гликемичен индекс, които преобладават в дневното меню на голяма част от децата, с бомба със закъснител. Те са категорични, че ако не се ограничи консумацията им, в дългосрочен план ще избухне истинска „мълчалива епидемия“ от стеатоза сред малчуганите и юношите. Запитани защо определят потенциалното масово разпространение на заболяването като „мълчаливо“, специалистите напомнят, че омазненият черен дроб се развива дълго време, преди да бъде диагностициран.

С цел предотвратяване на нежеланите последствия те обръщат внимание, че храните с висок гликемичен индекс като пакетираните зърнени закуски, хляба и белия ориз е добре да бъдат заменени с такива с нисък гликемичен индекс като сурови плодове, бобови растения и пълнозърнести спагети.

Кое природно средство има доказан ефект срещу стеатоза при деца?

Промяната в хранителните навици при децата е важна, но крайно недостатъчна мярка за ефективна превенция на омазнен черен дроб. Поради това специалистите съветват родителите да осигурят на своите наследници природни хепатопротективни продукти. Като средство на първи избор за поддържане и подобряване на чернодробните функции при деца и юноши те препоръчват мощния хепатопротектор Хептен / Hepten®. Той е 100 % натурален, напълно безвреден и е подходящ за продължителна употреба. Действието на Хептен се дължи на природния екстракт от семена на Бял трън под формата на силимарин. Активната съставка подпомага детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и подобрява храносмилането. Иновативните течни капсули (Solucaps) позволяват по-бързото и цялостно усвояване на силимарина от детския организъм. За максимален ефект се препоръчва Хептен да се използва редовно минимум 3 месеца.

borola
Сподели: