цироза

Цироза е изключително тежко чернодробно заболяване, което може да доведе до летален изход. Обикновено покосява хората над 40-годишна възраст, които системно злоупотребяват с алкохола. Напоследък обаче застига все повече юноши. Световни специалисти са категорични, че една от основните причини за неблагоприятната тенденция е прекомерната консумация на мазни храни. Предпоставка за какви други чернодробни заболявания са нездравословните хранителни навици и как да се намали здравния риск?

На какво се основава твърдата хипотеза на медиците, че храните с високо съдържание на мазнини водят до развитие на цироза при тийнейджърите?

Твърдението, че зачестилите случаи на цироза при подрастващите, се дължат на редовната злоупотреба с мазни храни, се базира основно на опита на медиците. „Кабинетът ми все по-често се посещава от юноши с нарушена чернодробна функция. Болшинството от тях са с наднормено тегло. Това не може да е случайност! Съвсем наскоро за пореден път се убедих, че съществува безспорна връзка между нездравословния хранителен режим и увреждането на черния дроб при юношите. Доказателство за това получих в лицето на мой 15-годишен пациент, диагностициран с цироза, чието меню изобилства от висококалорични, богати на мазнини храни“, обяснява д-р Миели Вергани от болницата на Кралския колеж в Лондон, Великобритания. Нейният колега проф. Роджър Уилямс, хепатолог в болница „Кромуел“, напълно споделя мнението й. Той е категоричен, че и при него изобилстват случаи на младежи с нездравословни хранителни навици, които страдат или са застрашени от цироза. „Плашещо е да виждаш как толкова млади хора попадат в плен на това тежко заболяване, което нанася тежки структурни, тъканни и функционални промени в черния дроб и възпрепятства нормалното протичане на многобройните му жизненоважни функции“, тъжно констатира проф. Уилямс.

Ежедневният опит на медиците обаче е показал, че цирозата не е единственото чернодробно заболяване, което „се подмладява“. Вследствие на повишения прием на мазнини тийнейджърите все по-често стават „жертва“ на стеатоза. „Ако преди 10 години от омазнен черен дроб страдаше всеки десети юноша, напоследък всеки шести от младите ми пациенти получава тази диагноза“, категорична е д-р Вергани. Макар заболяването, което протича с натрупване на прекомерно количество липиди в клетките на чернодробната тъкан, да не води до фатален изход, то съвсем не е безобидно и не бива да се подценява. Оставено нелекувано, отключва стеатозен хепатит, който е водеща причина за чернодробна трансплантация в световен план.

Кое е най-ефективното природно средство за качествена превенция на цироза и стеатоза при подрастващи?

За да намалят риска от сериозни чернодробни заболявания като цироза и стеатоза, тийнейджърите трябва своевременно да ограничат приема на мазни храни. Превантивният ефект от промяната в хранителните им навици ще бъде още по-силен, ако редовно приемат хепатопротективни средства. Хептен / Hepten® е природен продукт за поддържане и подобряване функцията на черния дроб. Той съдържа оптимално количество силимарин – мощен антиоксидант, извлечен от семена на Бял трън. Активната съставка се предлага във високотехнологични течни капсули (Solucaps), които допринасят за по-бързото и цялостно усвояване от организма. Натрупвайки се в черния дроб, силимаринът повишава защитата на чернодробните клетки от токсини, ускорява тяхната регенерация, благоприятства обмяната на веществата и оказва благоприятно въздействие върху храносмилането. За оптимален ефект се препоръчва приемът на Хептен да продължи минимум 3 месеца.

borola
Сподели: