Черният дроб е основния орган, който се грижи за ежедневната детоксикация на организма. Само здравият черен дроб може да неутрализира непрекъснато постъпващите в тялото токсични вещества. За поддържане на това статукво обаче е необходимо периодично да се извърша и детоксикация на черния дроб. Успешното извеждане на натрупаните в този орган отпадни продукти зависи в голяма степен от това каква храна приемате в периода на детоксикация.
Храни, които да избягвате при детоксикация на черния дроб
Посочват се няколко типа храни, които възпрепятстват успешното прочистване на черния дроб.
Яйца и млечни продукти:
- кашкавал
- сирене
- сметана
- масло
- сладолед
- млечен шоколад
Житни продукти и особено такива, съдържащи глутен
- хляб
- паста
Сладки продукти
- бяла и кафява захар
- изкуствени подсладители
- продукти с добавен фруктозен сироп
Някои напитки като:
- кафе
- алкохол
- газирани продукти
- енергийни напитки
Мазни месни продукти
- говеждо
- свинско месо
- колбаси
- консервирани меса
Допълващи продукти, богати на консерванти и оцветители
- майонеза
- маргарин
- кетчуп
- барбекю сосове
В преработването и усвояването на изброените типове храна важна роля изпълнява черния дроб. Те съдържат продукти, които натоварват органа и може да забавят процесите на детоксикация на черния дроб. Затова намаляването на консумацията им е важно условие за успешното прочистване и стимулиране функционалността на черния дроб. Крайният успех обаче зависи от 2 фактора:
- индивидуалните особености на организма. Преди да се предприеме детоксикация на черния дроб трябва да се потърси мнението на специалист
- допълнителен прием на хепатопротективни продукти за подсилване на черния дроб
Природен продукт, чийто прием подпомага чернодробните функции
Като средство за естествено подпомагане на чернодробните функции успешно се прилага Хептен / Hepten®. Той ускорява регенерацията на клетките на черния дроб (хепатоцитите) и стимулира изграждането на структурните им белтъци. Хептен може да се приема не само като укрепващо средство при детоксикация на черния дроб, а и като продукт за подпомагане лечението на стеатоза, хепатит, цироза и други чернодробни заболявания.